Napetosti sa Kinom

Kina je optužila administraciju Donalda Trumpa da regionalnu stabilnost u istočnoj Aziji narušavaju iozjave koje dolaze iz Washingtona.

Kinezi su reagovali na izjave Trumpovog savjetnika Steve Bannona, koji je kazao kako bi SAD i Kina mogli zaratiti za nekoliko godina.

Osim toga, sporna je američka podrška Japanu u sporu oko ostrva na koja Kina polaže pravo.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang je pozvao Trumpovu administraciju da izbjegne raspravu oko toga ko ima prava na ostvra koja Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoyu.

"Dogovor koji su 60-tih godina prošlog vijeka postigli Amerikanci i Japanci je produkt hladnog rata, koji ne bi trebao da se kosi sa kineskim teritorijalnim suverenitetom i legitimnim pravima", rekao je Lu.

Tenzije između Kine i SAD su u naglom porastu, nakon što je Donald Trump pobijedio na izborima, a, kako prenosi Independent, stručnjaci su uvjereni da bi eventualni rat SAD i Kine najvjerovatnije ubio sav život na planeti.

Iako sama pomisao na takav rat ledi krv u žilama, Steve Bannon misli da je on neizbježan, te da će početi za pet do deset godina.

Autor: The Independent