Alexandar Bissonnett osumnjičen za ubistvo i pokušaj ubistva

Iako je ovo nedvosmisleni terorizam, Alexandar Bissonnett je optužena samo za ubistvo i pokušaj ubistva. Još jednom se pokazalo da je termin “terorizam” namijenjen samo za muslimane

Kanadska policija optužila je studenta Alexandrea Bissonnettea za jučerašnji napad na vjernike u džamiji u Quebecu.

Optužen je ze šest ubistava i pet pokušaja ubistava. Bissonnette je uhapšen u svom automobilu na mostu koji vodi od Quebeca do Ille d'Orleansa, nakon što je nazvao policiju i rekao kako želi surađivati s njima.

Prema lokalnim medijima, studirao je politologiju i antropologiju na univerzitetu Laval čiji kampus se nalazi oko tri kilometra od džamije u kojoj je izvršio napad.

Kako piše BBC, Bissonnette je bio poznat po svojim ultra-desničarskim uvjerenjima. Tako tvrdi Francois Deschamps, službenik savjetodavne skupine ‘Dobrodošli izbjeglice’:

“Sa žalošću smo saznali identitet terorista Alexandrea Bissonnettea, koji je nažalost poznat brojnim aktivistima u Quebecu po svojim nacionalističkim i pro-Le Pen stavovima”, napisao je Deschamps na Facebook stranici skupine.

Mediji u Kanadi navode da je Alexandar Bissonnett bio pristaica politike Donalda Trumpa i da je njegov Facebook profil prepun statusa u kojima to dokazuje.

Terorista Bissonnett je u nedjelju navečer  pucao na 40-ak muslimana koji su klanjali jaciju namaz u džamiji u Islamskom kulturnom centru. Ubio je šest, a teško ranio još osam vjernika.

saff.ba