Surova realnost

Prošle godine u Švicarskoj je veliki broj mladih ljudi u dobi između 14 i 17 godina stupilo u bračne vode bez njihovog pristanka.

21 maloljetnica je prošle godine u Švicarskoj stupila u brak, piše portal "NZZ am Sonntag", prenosi portal "albinfo.ch".

Savjetovalište "Zwangsheirat" je bilo obaviješteno o takvim slučajevima od kantona Bern, Cirih i Solothurn. Muslimanski klerici su vjenčali mlade iz Sirije, Afganistana, Iraka, Eritreje, Somalije, Kosova i Makedonije.

Također, prisilno su udate i tri maloljetnje Romkinje od strane kršćanskih sveštenika.

Prema pisanju "NZZ am Sonntag", brakovi nisu samo nevažeći zbog maloljetne dobi osoba, nego i zbog toga što djevojčice nisu ni pitane. Zakon, međutim, tvrdi da je brak preduslov za kasniji vjerski brak.

U nekim navedenim slučajevima bilo je i velikih svadbi sa više od 100 gostiju, dok su vjerski rituali obavljeni na drugom mjestu, kaže za "NZZ Sonntag" Anu Sivaganesan, šefica centra "Zwangsheirat". Osim toga, u 2015. godini čak su imami sklapali brakove i putem telefona.

Vjenčanja su službeno zabranjeni delikti i pravosudni organi treba da intervenišu. Osim toga, postoji potreba da se podigne svijest i napori među vjerskim zajednicama, posebno u shvatanju da prema zakonu prednost imaju civilna vjenčanja.