Peticija za smjenu

Ministrica za ženska prava Laurence Rossignol uporedila je muslimanke koje nose nikab s američkim 'nigerima' koji su prihvatili ropstvo.

Francuska ministrica za ženska prava uporedila je žene muslimanke koje nose nikab s američkim "nigerima" koji su prihvatili ropstvo.
Laurence Rossignol je takve komentare dala za radio RMC i televiziju BMF, zbog čega su je mnogi optužili za rasizam, a pokrenuta je i peticija za njenu smjenu, koja je u samo nekoliko sati imala više od 10.000 potpisa.
Rossignol je bila gošća u emisiji u kojoj se raspravljalo o islamskoj modnoj industriji.
Kasnije je rekla da je greška što je koristila riječ "niger", ali je odmah nakon toga prestala objašnjavati svoju izjavu.
Mnogi korisnici društvenih mreža ukazali su na to da je Rossignol prethodno osnovala antirasističku koaliciju SOS Racisme.

Modna industrija za muslimane

Francuska ima najveću manjinsku zajednicu muslimana u Evropu i neke od najstrožih zakona o izražavanju religije u javnosti.
Nikab, koji kod žene pokriva cijelo lice osim očiju, zabranjen je 2011. godine.
U intervjuu je ministrica kritizirala i one koji prave modnu odjeću kao što je burkini, kupaći kostim koji pokriva glavu, noge i ruke, nazvavši ih "neodgovornima".
Potrošači muslimani potroše približno 230 milijardi dolara na odjeću, a predviđa se da će taj broj rasti na 327 milijardi dolara do 2019. godine - što je više od trenutnih tržišta Velike Britanije, Njemačke i Indije zajedno.
Ranije ove godine italijanska modna kuća Dolce&Gabbana izbacila je novu kolekciju hidžaba samo za muslimanke.