U napadu američkih ratnih aviona

Abu Bakr al-Baghdadi vođa je za čije je hvatanje ponuđena nagrada od 10 milijuna dolara. Na Twitter računima povezanim s islamskom državom tvrdi se da je živ i zdrav.

Dva svjedoka potvrdila su da su bombe pale na grad al-Qaim uz sirijsku granicu. Izvori iz vlade tvrde kako su zrakoplovi nadlijetali sastanak visokopozicioniranih ISIS-ovaca, a u napadu je poginulo desetak ljudi. Al-Baghdadi je s ostalim ranjenicima navodno završio u lokalnoj bolnici, a dužnosnici Islamske države navodno su lutali ulicama sa zvučnicima i naređivali stanovništvu da donira krv za pomoć ranjenicima.
Ako je istinito, ranjavanje Baghdadija moglo bi biti najzačajniji udarac u kampanji protiv Islamske države.
Samoprozvani kalif, koji je sebe proglasio vođom svih muslimama, bio je zatvorenik SAD-a tijekom okupacije Iraka. Irački dužnosnici nisu mogli odmah komentirati navodni napad, a američka vojska nije ga potvrdila, ali ni negirala. S druge strane, Twitter računi povezani s Islamskom državom brzo su demantirali izvješća. 'Mogu javiti muslimanima da je Amir Al-Momineen Abu Bakr Al-Baghdadi Hafid hu'allah živ i  zdrav', piše u jednom od statusa.
Inače, Abu Bakr Al-Baghdadi je relativno diskretan vođa islamske države. Nekad je igrao nogomet i ima doktorat iz islamske povijesti. Nakon što je proveo četiri godine u američkom zatvoru tijekom okupacije Iraka, prometno se u jednog od najbrutalnijih terorista na svijetu.
Vlada je, nakon što je ocijenjen opasnim, za njegovo hvatanje 2011. godine ponudila 10 milijuna dolara nagrade. Ponuda je ponovljena nakon obezglavljivanja američki državljana Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, kao i Britanaca Davida Hainesa i Alana Henninga.