Najavljeni dvodnevni protesti

Palestinci teškim čekićima otvorili rupu na zidu razdvajanja, najavljeni dvodnevni protesti zbog ubistva palestinskog mladića.

Palestinski aktivisti Pokreta protiv zida razdvajanja u blizini mjesta Bi'r Nabala otvorili su rupu na tom zidu i  na to mjesto postavili palestinsku zastavu kako bi pokazali protest protiv izraelske politike segregacije.
Jedan od palestinskih aktivista koji je učestvovao u otvaranju rupe u zidu, rekao je da su se odlučili na takav potez u povodu obilježavanja godišnjice pada Berlinskog zida, prenosi Anadolija.
"Ova rupa je početak kraja zida razdvajanja koji je sagrađen zbog interesa jevrejskih doseljenika. Ovaj zid je izraz rasne separacije u moderno doba", rekao je jedan aktivista koji je želio ostati anoniman.
Sharon odobrio početak gradnje zida
Izrael je, navodeći kao razlog zabrinutosti za sigurnost, 2002. godine počeo sa izgradnjom zida razdvajanja u dužini 650 kilometara između Zapadne obale i Izraela.
Gradnja zida počela dok je još na vlasti bio Ariel Sharon.
Izrael tvrdi da je zid zakonit, jer štiti njegove stanovnike od terorističkih napada i ne predstavlja prijetnju, dok palestinska uprava tvrdi da je zid nezakonit, jer dijeli i diskriminira stanovništvo po vjeri i nacionalnosti i zadire duboko u teritoriju Zapadne obale.
S druge strane, Berlinski zid je bila dugačka barijera koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina i okružnu teritoriju Njemačke Demokratske Republike. Sagradila ga je istočnonjemačka vlast. Svrha zida je bila onemogućiti bijeg stanovnika iz Istočne u Zapadnu Njemačku.
Izraelske snage sigurnosti i dalje provode pojačane mjere sigurnosti.
Najava protesta zbog ubistva Palestinca
Palestinci su najavili dvodnevne proteste nakon što je izraelska policija u petak usmrtila palestinskog mladića.
"Nakon smrti mladića uslijedilo je stanje bijesa", kazao je za Anadoliju predsjednik lokalne uprave Kafr Kanna, Mujahed Awawdeh.
Izraelska policija je  u gradu Nasir upucala i ubila palestinskog mladića. Policija je na svom Twitter profilu objavila da je 22-godišnji mladić pokušao napasti jednog od policajaca nakon čega su ga upucali.
U vijeću Kafr Kanna navode kako je mladić ubijen "hladnokrvno" te su uputili apel izraelskom ministru javne sigurnosti Yitzhaku Aharonovitchu da provede istragu o incidentu.
Već nekoliko sedmica traju tenzije između Izraela i Palestine zbog ugrožavanja prava Palestinaca u kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu.
Hamas je ranije pozvao Palestince da izađu na proteste protiv izraelskih upada u Al-Aqsu i kršenja prava Palestinaca.