Nevjerovatno, ali istinito

Žena koja ne umije ni da se potpiše srušila propis njemačke vlade da bračni partneri gasterbajtera moraju da polažu test njemačkog jezika – kako da polaže kad je nepismena?

Test njemačkog jezika prije useljenja u Njemačku za bračne partnere iz zemalja koje ne pripadaju EU nije u skladu sa pravnim standardima, odlučio je Evropski sud u Luksembrugu i time presudio je u korist jedne nepismene Turkinje, koja je tužila Njemačku zbog testa.

Sud je, kako prenose mediji, presudio danas da taj test, koji je Njemačka uvela 2007. godine, nije u skladu sa sporazumom između EU i Turske i da otežava spajanje porodica, odnosno, porodični život.

Njemačka, naime, od bračnih partnera koji žive izvan EU, a koji žele da se dosele u Njemačku kod svojih supružnika, zahtjeva da na testu pokažu "osnovno znanje njemačkog jezika" i ta odluka iz 2007. godine donijeta je, prenose njemački mediji, kako bi se poboljšala integracija stranaca u njemačko društvo i otežali takozvani prisilni ili fiktivni brakovi.

Tužbu pred Evropskim sudom protiv Njemačke podnijela je jedna Turkinja, koja nije mogla da se doseli u Njemačku kod svog muža, koji tu živi od 1998. godine, jer je ona nepismena i zato nije mogla da na testu pokaže traženo znanje njemačog jezika, prenose mediji.