Upozorio na velike posljedice

William Hague, koji se sastao s ukrajinskim vlastima, upozorio je Moskvu na "velike posljedice"

Situacija u Ukrajini predstavlja "najgoru krizu u Evropi" od početka stoljeća, ocijenio je u ponedjeljak šef britanske diplomacije William Hague u intervju za BBC.
- Teško je napraviti klasifikaciju, ali je ovo sigurno najgora kriza u Evropi 21. stoljeća i ona će zahtijevati sve naše diplomatske napore - izjavio je britanski ministar vanjskih poslova u Kijevu, prije konferencije za štampu.
William Hague, koji se sastao s ukrajinskim vlastima, upozorio je Moskvu na "velike posljedice" koje će izazvati vojna intervencija na Krimu.
- Postoje diplomatske mjere koje smo već počeli da poduzimamo - izjavio je Hague nakon što je u nedjelju najavio da će London otkazati svoje učešće na pripremnim skupovima za samit G8 u junu u Sočiju.
- Postoji niz drugih značajnih mjera. O njima ćemo razgovarati danas u Bruxellesu s ministrima vanjskih poslova Evropske unije, ali i sa SAD-om, Japanom i Kanadom i drugim narodima - kazao je on.
- Svijet to ne može dopustiti. Svijet ne može reći da je prihvatljivo da se krši suverenitet drugog naroda na ovaj način - dodao je Hague, insistirajući na tome da "Rusija pokaže da poštuje suverenitet i nezavisnost Ukrajine".
Wiliam Hague je kazao da Rusija ima pravo da drži svoje trupe na Krimu, ali "kada su one izvan svojih baza, treba da djeluju s odobrenjem ukrajinskih vlasti.