Rekordno zagađenje zraka

U Pekingu zabilježeno rekordno zagađenje zraka, vlasti pozvale vlasnike automobila da vozila ostave kod kuće.

Kineski glavni grad Peking zbog zagađenja zraka je podigao stupanj uzbune na - narančasto, što je druga najviša razina, dok se najavljuje da će se gusti smog nadvijati nad gradom i u sljedeća tri dana.
Po proglašenju narančastog stupnja uzbune, škole i vrtići su otkazali sve sportske aktivnosti na otvorenome. Ali, taj stupanj ipak ne predviđa zatvaranje obrazovnih institucija i zabranu prometa službenim vozilima, što su mjere koje predviđa najviši, crveni stupanj uzbune, prenosi Hina.
Provođenje mjera neučinkovito
Uzbuna je podignuta pošto su pekinške gradske vlasti prošli tjedan doživjele niz kritika jer nisu reagirale na sve veće zagađenje zraka. Stručnjaci navode da će se gusti smog zadržati nad gradom još najmanje tri dana, a vlasti su pozvale sve vlasnike automobila da vozila ostave kod kuće.
Kineske vlasti donijele su brojne zakone i preporuke u namjeri da smanje zagađenje zraka u kineskim gradovima. Međutim, provođenje tih mjera često je neučinkovito jer se lokalne vlasti u velikoj mjeri oslanjaju na porezne prihode od najvećih industrijskih zagađivača.