Glasanje formalnost

Glasanje u Bundestagu bilo je formalnost, jer članice nove vladajuće koalicije imaju uvjerljivu većinu u Parlamentu.

Ogromnom većinom glasova zastupnika Bundestaga Angela Merkel je u prvom krugu glasanja izabrana za njemačku kancelarku, što joj je treći mandat na čelu jedne od najvećih gospodarskih sila Europe i svijeta.
Za podršku Angeli Merkel glasalo je 462 zastupnika od ukupno 621 predanih važećih glasačkih listića.
"Kancelarska većina" u 18. sazivu Bundestaga iznosila je 316 glasova, tako da je Merkel dobila znatno više od Ustavom predviđenog i neophodnog broja glasova.
Glasanje u Bundestagu bilo je formalnost, budući da članice nove vladajuće koalicije imaju uvjerljivu većinu u Parlamentu.
Velika koalicija
Demokršćani Angele Merkel (CDU), koji su najjača parlamentarna frakcija, imaju 311 zastupničkih mjesta, a njeni koalicijski partneri – socijaldemokrate (SPD), kao druga po snazi partija, u Bundestagu imaju 193 zastupnika.
Njemačka je tako, 86 dana poslije izbora, što je najdulje razdoblje do sada, dobila vladu "velike koalicije" demokršćana i socijaldemokrata, kakvu je Merkel već vodila u svom prvom mandatu.
Njemačka opozicija u ovom sazivu Bundestaga ima samo 127 zastupnika – iz redova zelenih i ljevičara.
Merkel će krajem dana održati prvi sastanak s novim ministrima, a sutra će se obratiti i zastupnicima prije odlaska na europski summit u Bruxellesu. Prva država koju će posjetiti u novom mandatu bit će Francuska.
Izvor: Al Jazeera