Metak u leđa

Izraelske trupe su ubile 15-godišnjeg Palestinca u blizini izbjegličkog kampa Jalazoun na Zapadnoj Obali.

Izraelske trupe su u subotu ubile 15-godišnjeg Palestinca tokom sukoba u izbjegličkom kampu Jalazoun, u blizini grada Ramallah na Zapadnoj Obali, prenijela je agencija AFP, pozivajući se na medicinske izvore.
Izraelska internetska stranica Ynet je objavila da je dječak Wajih Wajdi Al-Ramahy ubijen jednim pucnjem u leđa, prenosi Tanjug.
Njegov otac i njegova dva prijatelja su za ubistvo okrivili dva izraelska vojnika koji su čuvali obližnje naselje.
Glasnogovornica izraelske vojske je kazala da je pokrenuta istraga, ali da trenutno ne može reći više.
Taj izbjeglički kamp se nalazi u blizini jevrejskog naselja Beit El i mjesto je čestih sukoba mladih Palestinaca i izraelskih vojnika.

Metak u leđa

Ljekari iz bolnice u Ramallahu, gdje je dječak odveden, su također rekli da je Al-Ramahy ubijen jednim metkom u leđa.
Dječakov otac, Wajdi, kazao je da su ga vojnici ustrijelili iako nisu bili isprovocirani.
Otac, koji živi u obližnjem izbjegličkom kampu, rekao je da je njegov sin napuštao prodavnicu kada je ustrijeljen iz obližnjeg naselja, koje je udaljeno otprilike 300 metara.
"Poslat ću tijelo na autopsiju da se dokaže da je ubijen iz oružja izraelske vojske, a zatim ću ih tužiti", dodao je otac.
Dva dječaka koja su bili Ramahyjevi prijatelji su rekli da su bili s dječakom kada je ubijen i također su okrivili izraelske vojnike.
"Vojnici koji su se pojavili iz pravca ograđenog prostora su pucali na Wajiha i ubili ga", kazao je jedan od dječaka. Obojica su odbili da daju svoje ime.
Otac dječaka je kazao da nije bilo nemira u tom području kada je on ustrijeljen.

'Hladnokrvno ubistvo'

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je okrivio Izrael u saopćenju za "hladnokrvno ubistvo", te dodao da je ubistvo pogubno po mirovni proces.
Poslije jučerašnjeg incidenta, broj Palestinaca koje su ubile izraelske snage od početka godine povećan je na 26, od kojih je najveći broj ubijen na Zapadnoj Obali.
Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman izjavio je da je malo vjerovatno da će izraelsko-palestinski mirovni pregovori dati rezultate u predviđenom roku od devet mjeseci, ali da dijalog treba da se nastavi sa ciljem suzbijanje dugotrajnog konflikta.
"Mislim da nije moguće u idućoj godini...donijeti sveobuhvatno rješenje radi ostvarenja izvjesnog napretka, ali mislim da je od ključnog značaja nastaviti dijalog", rekao je Liberman u petak u Washingtonu, nakon što je američki državni sekretar John Kerry izjavio da je izraelsko-palestinski mir sada bliži nego što je bio godinama.
Izvor: Al Jazeera