Human Rights Watch objavio je izvještaj u kojem detaljno opisuje pokolje nad civilnim stanovništvom kojeg su napravile sirijske prorežimske snage u gradovima Al-Baidi i Bainasu u maju ove godine i u kojem je prema tvrdnjama te udruge ubijeno najmanje 248 ljudi, među njima veliki broj žena i djece.

"Niko nije ostao" naslovljen je izvještaj koje svoje tvrdnje temelji na intervjuima sa preživjelima iz dva poharana grada - sa 15 očevidaca iz Al-Baide i s petoro njih iz Bainasa. Priobalno područje u kojem se nalaze ta dva grada jest sunitskom enklavom u većinskom alavitskom i šijitskom okruženju.

Nakon dugotrajnih i krvavih borbi snage režima Bašara al-Asada, navodi se u izvještaju, ušle su 2. maja u Al-Baidu iz kojeg su se povukle pobunjeničke snage i započele svoj krvavi pohod po kućama. Iduća tri sata pripadnici Asadovih snaga ulazli su u domove, odvajali muškarce od žena i djece, a potom bi uhapšene muškarce okupili na jednom mjestu u svakoj od četvrti i ubili ih. Tada je, stoji u izvješću HRW-a, ubijeno i 28 žena te 14-oro djece.
 
Jedna svjedokinja iz Al-Baida opisala je trenutak u kojem su vojnici ušli u njezin dom, uhapsili njenog supruga i njegovo troje braće, te ih odveli u susjedni stan gdje su ih pogubili.

- Čula sam pucnjeve. Prišla sam prozoru i vidjela vojnike kako napuštaju susjedni stan. Čim su otišli, uletjeli smo u susjedni stan i tamo našli mrtva tijela moga supruga i njegove braće - stoji u izvještaju HRW-a, prenosi "jutarnji.hr".

Isti zločini zabilježeni su i u 10 kilometara udaljenom Bainasu. U oba grada ubijane su čitave porodice uključujući i malu djecu, a neka od svjedočanstava govore o masovnim egzekucijama u kojim su žene bezuspješno pokušale svojim tijelima zaštititi svoju djecu. U Al-Baidi ubijeno je 167 ljudi, a u Bainasu njih 81 i to je, tvrdi HRW, jedan od najkrvavijih pokolja civila tijekom rata u Siriji i što potkrijepljuje fotografski i video materijal koji je objavljen uz izvještaj.