Strava u Moldaviji

Snimak iz jedne moldavske bolnice, koji je procurio u javnost, zaprepastio je svijet. Ljekari u toj zemlji vrše operaciju uz pomoć građevinskog alata - bušilice, čekića, dlijeta...

Hirurzi u Moldaviji već godinama pri operacijama koriste građevinski alat, jer medicinske opreme nemaju. Šokantni video objavio je jedan moldavski medij, a snimak se veoma brzo raširio svijetom.
Moldavski ljekari su priznali: Da, operišemo ljude građevinskim alatom.
"Već desetljećima obavljamo operaciju uz pomoć bušilice", kazala je doktorica Nicolae Curca, dodavši da su ljekari u Moldaviji više puta od nadležnih tražili mediicnsku opremu, ali njihovi zahtjevi nisu nikada ispunjeni.
Hirurzi tvrde da, iako koriste građevinski alat pri operacijama, do sada nije bilo pacijenata čiji su životi dovedeni u opasnost zbog operisanja opremom čije je korištenje nezamislivo u medicini.
I dok je javnost na nogama zbog ovog užasavajućeg slučaja u moldavskim bolnicama, ministar zdravlja Andrei Usati je izjavio da je dozvoljeno u pojedinim situacijama tokom operacija koristiti i takve alate, ukoliko su sterilizovani.
Iurie Leanca, premijer jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope zatražio je istragu o cijelom slučaju.