WASHINGTON PROTIV

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je ministru odbrane Lloydu Austinu u nedjelju da Izrael nema drugog izbora nego da odgovori na napad raketama i dronovima koji je Iran pokrenuo tokom vikenda.

To su kazali za Axios američki zvaničnik i drugi izvor upućen u razgovor.

Gallant je rekao Austinu u telefonskom pozivu u nedjelju da Izrael ne može dozvoliti da se balističke rakete lansiraju na njegovu teritoriju bez odgovora, rekli su američki zvaničnik i izvor koji je informiran o pozivu.

Izrael neće prihvatiti jednačinu u kojoj Iran odgovara direktnim napadom svaki put kada Izrael napadne mete u Siriji, dodao je Gallant.

Izvori su rekli da je Austin prenio sličnu poruku onoj koju je predsjednik Biden dao Netanyahuu u subotu navečer, naglašavajući potrebu da se učini sve što je moguće kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

"Dobili ste pobjedu. Odnesite pobjedu", rekao je Biden Netanyahuu, upozorivši da SAD neće podržati bilo kakav izraelski kontranapad na Iran.

Bidenova administracija i nekoliko drugih zapadnih zemalja koje su saveznice Izraela kazale su Netanyahuu da ne žuri s odmazdom protiv Irana koja bi mogla dovesti do regionalnog rata.

Izraelski ratni kabinet sastao se u ponedjeljak kako bi razgovarao o mogućem odgovoru Izraela.

Iran je 13. aprila lansirao gotovo 350 dronova i projektila za napad na Izrael u znak odmazde za izraelski zračni napad 1. aprila na kompleks njegove ambasade u Siriji u kojem su ubijeni visoki iranski general i drugi.

Većinu dronova i projektila presrele su izvan izraelskog vazdušnog prostora izraelske, američke, britanske, francuske, jordanske i saudijske snage, rekli su zvaničnici.