Ruska ofanziva

Šef evropske diplomatije je u Washingtonu kazao kako je njegova poruka američkim zastupnicima da “šta god je potrebno da se uradi, mora se uraditi brzo”.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell rekao je da osiguravanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini nije moglo čekati, pošto će, kako je ocijenio, ishod rata u Ukrajini biti odlučen ovog proljeća ili ljeta, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Uslijed sumnji oko kontinuirane američke podrške Kijevu, Borrell je rekao novinarima u Washingtonu kako je njegova poruka američkim zastupnicima da “šta god je potrebno da se uradi, mora se uraditi brzo”.

“To je naša istina u Evropskoj uniji. Moramo ubrzati stvari, pojačati podršku da radimo sve brže. Zato pojačavamo kapacitete naše vojne industrije. A to je istina i za SAD”, istakao je evropski zvaničnik.

Oprečni stavovi u Washingtonu

On je dodao kako će naredni mjeseci biti “odlučujući”.

“Brojni analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovog ljeta, a Ukrajina ne može čekati ishod američkih izbora u decembru”, istakao je Borrell.

Demokrate predsjednika SAD-a Josepha Bidena podržale su vojnu pomoć Ukrajini od početka ruskog napada na Ukrajinu, dok je bivši predsjednik Donald Trump zauzeo rezervisaniji stav.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson, zasad je odbio staviti na glasanje prijedlog zakona kojim bi se osigurala pomoć Ukrajini od 60 milijardi američkih dolara.