RIJETKO VIĐEN SLUČAJ

Ugao zgrade visoke sedam spratova u New Yorku (Bronx), se srušio ostavljajući stanove izložene poput hrpe polica.

Vatrogasci su saopštili da u ponedeljak nisu našli nikoga zarobljenog u ogromnoj hrpi ruševina nakon što se ugao sedmospratnice stambene zgrade u Bronxu srušio, ostavljajući stanove izložene poput gomile polica i prodavnicu djelimično zatrpanu ispod cigle i drveta, javlja Associated Press.

Vatrogasci su proveli sate pretražujući gomilu krhotina koja je bila visoka 3,6 metara, javila je vatrogasna služba na društvenim mrežama u ponedjeljak kasno navečer. Žrtve nisu pronađene, ali su dvije osobe lakše povrijeđene prilikom evakuacije oštećene zgrade.

"Naš glavni cilj je doći do dna te gomile. Bićemo ovdje dok se ne spusti na nivo ulice, samo da se uvjerimo da ima žrtava ispod, nadamo se da ćemo moći doći do njih na vrijeme", rekao je tada šef vatrogasne službe John Hodgens.

Zvaničnici su istraživali šta je izazvalo urušavanje, koje se dogodilo u zgradi iz 1927. godine koja je bila na popravci fasade.

Radnik u obližnjoj delikatesi, Julian Rodriguez, rekao je da je bio iza pulta kada je čuo ljude kako vrište o urušavanju zgrade.

"Kada sam izašao napolje, sve što ste mogli da vidite su krhotine i oblak dima na ulici. Mogli ste da vidite unutrašnjost strukture: krevete ljudi, njihova vrata, ormare, svjetla, sve. Bilo je zaista strašno", podijelio je Rodriguez.

Inspekcijskim pregledom iz 2020. godine pronađena je popucala cigla i labav, oštećen malter na fasadi zgrade, pokazali su zapisi Odjela za građevinarstvo. Komesar Jimmy Oddo rekao je u ponedjeljak da su radovi počeli, ali ne vjeruje da su radnici bili tamo u vrijeme kolapsa.

"Želim da budem jasan: nebezbjedni uslovi fasade nisu isto što i nesigurna zgrada. Iako je imovina imala sedam neriješenih prekršaja, oni nisu bili strukturalni", rekao je on na konferenciji za novinare.

Stanar šestog sprata zgrade, Domingo Taveras Tejada, rekao je da je lakše povrijeđen u panici kada je bježao.

"Kada sam čuo kolaps, potrčao sam i pao sam niz stepenice. Kada sam izašao napolje, vidio sam kolaps", rekao je 32-godišnjak.