NAJVEĆA SMRTNOST DJECE

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je više civila nego u tekućem ratu između Rusije i Ukrajine.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, izraelski napadi u opkoljenoj palestinskoj enklavi do sada su ubili 10.022 Palestinca , uključujući 4.104 djece i 2.641 ženu, ranivši najmanje 24.000 ljudi.

Od 8. oktobra 2023. u Ukrajini je, pak, od početka rata sa Rusijom ubijeno ukupno 9.806 civila. To znači da je više civila ubijeno u Gazi tokom proteklog mjeseca nego u Ukrajini, što naglašava ozbiljnost izraelskog napada.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), više od 40 posto Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima od 7. oktobra bila su djeca, što znači da oko petero djece bude ubijeno svakog sata u Gazi.

Trenutni sukob je također doveo do toga da su izraelske snage bombardovale baptističku bolnicu Al-Ahli i bolnicu tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi, ubivši hiljade civila, a gađale su i okolinu drugih bolnica povezanih s palestinskim društvom Crvenog polumjeseca i Indoneziju.

Najveća zdravstvena ustanova u pojasu, bolnica Al-Shifa, gdje su hiljade povrijeđenih i civila potražile utočište, također je na meti izraelske vojske. Prema Ženevskim konvencijama iz 1949. godine, civilne bolnice organizovane za zbrinjavanje ranjenih i bolesnih, nemoćnih i porodiljskih slučajeva, ni u kom slučaju ne smiju biti predmet napada.

Od početka rusko-ukrajinskog rata, zapadni lideri su više puta osuđivali i uvodili sankcije Moskvi zbog neselektivnog ubijanja civila, ali su zatvarali oči pred izraelskim bombardovanjem pojasa Gaze.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, na masovnom propalestinskom skupu 28. oktobra, prozvao je Zapad zbog prolivanja "krokodilskih suza" za civile ubijene u Ukrajini dok nijemo gleda smrt hiljada nevine djece u Gazi.