Predsjednik Turske

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu, u obraćanju milionskom skupu podrške Palestini da je Zapad najodgovorniji za masakr u Gazi, javlja Anadolu.

Turski predsjednik je pred milion i po građana okupljenih na Velikom mitingu podrške Palestini u Istanbulu, pozdravio posvećenost naroda Gaze koji ne napušta domove, grad, bez obzira na bombardovanja izraelskog agresora.

"Zapad je najodgovorniji za masakr u Gazi. Masakr u Gazi u potpunosti je djelo Zapada", rekao je Erdogan.

"Oni (Zapad) znaju kako ubijati", rekao je Erdogan podsjetivši da su upravo neke zemlje Zapada u Drugom svjetskom ratu masovno uništavale Jevreje u plinskim komorama, a neke atomskim bombama brisale gradove s lica Zemlje zajedno s njihovim ljudima.

Erdogan se na mitingu za Palestinu obratio Zapadu riječima:

"Pokušavate li ponovo razbuktati borbu krsta i polumjeseca? Ako vam je to cilj i namjera, znajte da ovaj narod nije umro."

Oštro kritikujući dvostruke aršine mnogih zemalja kad se radi o stradanju civila u Ukrajini i Palestini, Erdogan je rekao da "oni koji liju krokodilske suze za civilima ubijenim u ukrajinsko-ruskom ratu, nijemo gledaju smrt hiljada nedužne djece u Gazi".

Turski predsjednik je u svom obraćanju kojem su prisustvovali i predsjednici brojnih stranaka, umjetnici, diplomati i druge visoke zvanice, kazao kako njegova zemlja Izraelu ne duguje ništa te da zbog toga mogu slobodno da kažu šta misle i da iznesu činjenice.

- Izrael je vrlo uznemirilo kad sam rekao da Hamas nije teroristička organizacija. Znali ste da ću to kazati. Ono što znamo jasno smo i poručili. Zapad ti duguje, ali Turska nema dugova prema tebi. Zbog toga tako komotno govorimo. Erdogan ovako govori, jer ti Turska ne duguje ništa - rekao je Erdogan obraćajaći se Izraelu.

Erdogan je podsjetio da Izrael u Gazi već 22 dana čini ratne zločine.

- Izrael 22 dana već čini ratne zločine. Izraele, u svijetu ćemo te proglasiti ratnim zločincem. Radimo na tome. Izrael nema ni najmanji problem oko ubijanja ljudi. Kažu jasno: 'Mi znamo kako ubiti", ali platit ćete visoku cijenu za to - poručio je Erdogan i nastavio:

"Svi znaju da je Izrael samo pijun u regiji koji će biti žrtvovan kada za to dođe dan".

Obraćajući se svjetskim liderima Erdogan je upitao koliko djece, žena i staraca mora umrijeti prije nego što se proglasi prekid vatre?

- Knjiga grijeha Zapada ponovno je otišla daleko izvan okvira igre. O svijete, vidite sve činjenice, generalni sekretar UN-a poziva, ne čujete, postali ste gluhi, postali ste slijepi. U Gazi se ne radi o odbrani, provodi se otvoreni i podli masakr. Oni žele masovno uništiti stanovnike Gaze glađu, žeđu i urušavanjem zdravstvenih službi - rekao je Erdogan.

Ponovio je da njegova zemlja i narod stoje uz Gazu, ali i druge potlačene u svijetu.

- Kako smo god uz one koji svojim srcima i očima gledaju ka nama, tako danas stojimo i uz Gazu Prolili smo suze za mnoga područja, od Krima do Karabaha, od Bosne do Kirkuka, od Palestine do Turkestana, od Afganistana do Čečenije. Ovdje, ne samo da osuđujemo masakre u Gazi već branimo vlastitu nezavisnost i budućnost - poručio je turski predsjednik.

Anadolu Agency