NEZAVISNI STRUČNJACI

Ugledni američki medij The New York Times uradio je nezavisnu analizu videosnimka koji izraelski i američki zvaničnici koriste kao dokaz da raketu koja je 10. oktobra pogodila bolnicu u Gazi ubivši skoro 500 ljudi, nisu ispalili njihovi vojnici

Na snimku se vidi projektil koji se probija kroz zamračeno nebo iznad Gaze i eksplodira u zraku. Nekoliko sekundi kasnije, na tlu se vidi još jedna eksplozija.

Snimak je postao naširoko citirani dokaz jer su izraelski i američki zvaničnici iznijeli dokaze da je zalutala palestinska raketa pokvarila rad na nebu, pala na zemlju i izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici Al-Ahli Arab u gradu Gazi.

Ali detaljna vizuelna analiza The New York Timesa zaključuje da je video snimak – snimljen sa televizijske kamere Al Jazeere uživo u noći 10. oktobra — pokazuje nešto drugo. Projektil koji se vidi na snimku najvjerovatnije nije ono što je izazvalo eksploziju u bolnici. Ona je zapravo detonirala na nebu otprilike dvije milje dalje, otkrio je The Times, i predstavlja nepovezani aspekt borbi koje su se te noći odvijale preko granice između Izraela i Gaze.

Na snimku se takođe sugeriše da se dešavalo izraelsko bombardovanje i da se dvije eksplozije u blizini bolnice mogu vidjeti u roku od dva minuta od njenog udara. Maj. Nir Dinar, portparol izraelske vojske, rekao je za Times da vojne snage ne napadaju "u dometu koji ugrožava bolnicu", ali je odbio da kaže koliko je udaljen najbliži udar.

Sedmicu nakon bolničke tragedije, mnogo toga ostaje upitno.

Zapadne obavještajne agencije vjeruju da je broj mrtvih, koji je Hamas prvobitno procijenio na 500, a zatim smanjen na 471, znatno manji - ali nijedan broj nije potvrđen. Sama bolnica nije direktno pogođena; šta god da je izazvalo eksploziju, zapravo je pogodilo dvorište bolnice, gdje su se ljudi okupili radi sigurnosti, i šaku parkiranih automobila.

Štaviše, krater koji je ostao od udara bio je relativno mali, što je Izrael naveo u tvrdnji da nijedna njegova raketa nije izazvala eksploziju, i da bi mogla biti u skladu sa nizom različitih projektila. Hamas nije dostavio ostatke izraelske municije ili bilo kakav fizički dokaz koji bi potvrdio svoju tvrdnju da je Izrael odgovoran.

Američki obavještajni zvaničnici rekli su u utorak da su agencije procijenile da video prikazuje palestinsku raketu lansiranu iz Gaze koja doživljava "katastrofalni kvar na motoru" prije nego što je dio rakete pao u krug bolnice. Visoki obavještajni zvaničnik rekao je da vlasti ne mogu isključiti da će na vidjelo izaći nove informacije koje će promijeniti njihovu procjenu, ali je rekao da imaju veliko povjerenje u svoje zaključke.

Nalaz Timesa ne daje odgovor šta je zapravo izazvalo eksploziju u arapskoj bolnici Al-Ahli, niti ko je odgovoran. Tvrdnja izraelskih i američkih obavještajnih agencija da je krivac za neuspješno lansiranje palestinske rakete ostaje, ali analiza Timesa baca sumnju na jedan od najobjavljivanijih dokaza koje su izraelski dužnosnici koristili da iznesu svoje argumente i komplikuje direktan narativ koji su iznijeli.