NEW YORK

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obratio se Generalnoj skupštini UN-a poručivši da je ovogodišnja sjednica u "sjeni rata", ali da nipošto svijet ne smije dozvoliti Rusiji da "brutalizira" Ukrajinu bez posljedica.

Biden je tokom svog obraćanja kazao da je skupština UN-a ove sedmice "zamračena sjenom rata", koji on opisuje kao "nezakoniti osvajački rat uz otvorene provokacije Rusije" protiv Ukrajine .

"Nijedna nacija ne želi da se rat završi više od Ukrajine" kazao je on, ponavljajući američku podršku Kijevu i njenom nastojanju da donese "diplomatsko rješenje pravednog i trajnog mira".

On kaže da Rusija jedina snosi odgovornost za rat u Ukrajini i da jedina ima moć da odmah okonča rat.

"Samo Rusija stoji na putu miru jer je cijena Rusije za mir kapitulacija Ukrajine, ukrajinske teritorije. Rusija će se umoriti, a mi ne smijemo dozvoliti da brutalizira Ukrajinu bez ikakvih posljedica", poručuje Biden i nastavlja:

"Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dozvoliti joj da brutalizira Ukrajinu bez posljedica. Ali ja vas pitam ovo: ako odustanemo od osnovnih principa Povelje UN-a da bismo umirili agresora, može li bilo koja država članica biti sigurna da je zaštićena? Ako dozvolimo da se Ukrajina rascijepi, da li je neovisnost bilo koje nacije sigurna?", pita se Biden.

Također, istaknuo je da će SAD nastaviti da bude uz narod Ukrajine dok brane njihov suverenitet i teritorijalni integritet i slobodu.

Biden je iskoristio priliku te govorio i postojanju umjetne inteligencije smatrajući da ona sa sobom nosi dozu opasnosti.

Bajden kaže da umjetna inteligencija mora biti "sigurna" prije nego što bude puštena u javnost. On kaže da vlade treba da upravljaju ovom tehnologijom - a ne obrnuto.

"Moramo biti sigurni da koristimo ove alate kao priliku, a ne kao oružje ugnjetavanja", kaže on.

Osim toga, egzistencijalna prijetnja, prema Bidenovom mišljenju su i klimatske promjene.

Nabrajajući brojne nedavne prirodne katastrofe - vrućine u SAD-u i Kini, šumske požare u SAD-u i Evropi, sušu u Africi i poplave u Libiji - Biden kaže da zajedno pokazuju šta čeka svijet ako se ovisnost o fosilnim gorivima ne smanji.

"Od prvog dana mog predsjedničkog mandata, SAD su ovu krizu tretirale kao egzistencijalnu prijetnju koja ona predstavlja, ne samo za nas, već i za cijelo čovječanstvo", kaže Biden.

Osim umjetne inteligencije, klimatskih promjena i Ukrajine, rekao je da SAD žele "odgovorno upravljati" svojim odnosom s Kinom.

"Kada je u pitanju Kina, želim da budem jasan i dosljedan. Nastojimo da odgovorno upravljamo konkurencijom između naših zemalja kako ne bi došlo do sukoba", zaključuje Biden.