Svjetske berze

Cijene nafte porasle su u srijedu, učvrstivši se blizu 10-mjesečnog maksimuma koji je postignut tokom trgovanja dan ranije, jer je tržište uravnotežilo zabrinutost oko ponude u vezi s proizvodnjom u Libiji i smanjenjem koje provodi OPEC+ sa globalnim makroekonomskim usporavanjem.

Referentni terminski ugovori na naftu Brent porasli su osam centi, ili 0,1 posto, na 92,14 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla za 13 centi, ili 0,2 posto, na 88,97 dolara. dolara po barelu.

Obje referentne vrijednosti porasle su u utorak za skoro dva posto i završile na najvišem nivou od novembra 2022.

Vijest da je članica OPEC-a Libija zatvorila četiri svoja istočna terminala za izvoz nafte zbog smrtonosne oluje podigla je cijene nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ostala je u svojim prognozama o snažnom rastu globalne potražnje za naftom u 2023. i 2024. godina, navodeći znakove da velike ekonmije napreduju bolje od očekivanog unatoč preprekama kao što su visoke kamatne stope i povišena inflacija.

Održavajući snabdijevanje ograničenim, Saudijska Arabija i Rusija su prošle sedmice proizvele dobrovoljne rezove isporuke od ukupno 1,3 miliona barela dnevno do kraja godine.

Fena