NESVAKIDAŠNJA PRESUDA

Faruk Fatih Ozer, izvršni direktor propale turske kripto berze Thodex, osuđen je u četvrtak na 11.196 godina zatvora.

Uzimajući dvije milijarde dolara od svojih kupaca, šef jedne od najvećih turskih kripto berzi Thodex osuđen je na 11.196 godina, 10 mjeseci i 15 dana zatvora.

Za usporedbu, posljednje ledeno doba završilo je prije otprilike 11.000 godina.

Thodex je bila jedna od najvećih turskih kripto berzi prije nego što je iznenada prestala s radom u aprilu 2021., a Ozer je tada nestao. Više od 400.000 članova ostalo je bez pristupa svom novcu: ukupno 2 milijarde dolara u kriptovalutama.

Özer je bio osumnjičen da je pobjegao iz Turske, a nakon što je Interpol za njim raspisao crvenu potjernicu, uhapšen je u Albaniji prošle godine.

U presudi se navodi da je Özer od početka djelovao s namjerom prevare i da je Thodex kriminalna organizacija.

Kolaps Thodexa izazvao je velike probleme širom Turske, gdje se kriptovaluta naširoko koristila za zaštitu ušteđevine od vrtoglave inflacije i naglog pada vrijednosti lire.

Izričući presudu kasno u četvrtak, sud u Istanbulu osudio je Ozera po raznim optužbama uključujući prevaru, vođenje kriminalne organizacije i pranje novca. Njegovo dvoje braće i sestara također su dobili zatvorske kazne.

Hiljadugodišnja zatvorska kazna za neke može biti iznenađenje, ali u još par slučajeva izrečena je slična mjera.

Godine 2016. Fethullah Gülen, vođa društvenog i vjerskog pokreta i protivnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, osuđen je na 1900 godina zatvora zbog navodnog organiziranja neuspjelog državnog udara.

Šest godina kasnije, vođa kulta Adnan Oktar, koji je osuđen za niz zločina, uključujući i seksualni napad, dobio je više od 8600 godina zatvora.