Regionalni akter

Turska je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo još 2008. nakon proglašenja nezavisnosti, a činjenica da je Kosovo počelo da kupuje turske dronove važan je znak da se odnosi produbljuju i na vojnom planu, smatra dr. prof. Birgul Demirtas sa Tursko-njemačkog univerziteta u Istanbulu, Katedra za političke nauke i međunarodne odnose.

Kako navodi sagovornica Kosovo onlajna, "Kosovo je jedna od ključnih zemalja za Tursku na Balkanu".

"Turska je podržala proces priznavanja Kosova i od strane drugih zemalja i Ankara i dalje ima prisustvo svojih vojnika u misiji Kfora"; navodi ona.

S druge strane, kako ističe saradnja Prištine i Ankare ne može da ugrozi odnose Turske i Srbije.

"Turska i Srbija su se složile da se ne slažu po pitanju Kosova. Oni imaju potpuno različite politike prema Kosovu, međutim, uspeli su da razdvoje svoj odnos. Oni sarađuju na mnogim poljima, ali u pogledu Kosova imaju različite pristupe. Prihvataju da imaju različite stavove prema Kosovu", kaže ona.

Profesorka sa Univerziteta u Istanbulu na pitanje koliki uticaj Turska ima na Kosovu, ali i na Zapadom Balkanu, poručuje da je Ankara važan regionalni akter na Balkanu.

"Ona je dio regiona i među svojim višestrukim identitetima ima i sam balkanski identitet. Turska ima uticaj na srodničke grupe. Uz TIKA ulaganja, kulturne institute Yunus Emre, turske stipendije i lokalnu diplomatiju turskih opština, ima širok spektar instituta i aktera koji igraju aktivnu ulogu u regionu. Turska diplomatija na Balkanu prevazilazi granice klasične spoljne politike. Međutim, treba napomenuti da Turska nije regionalni hegemon. Umjesto toga, on je važan regionalni akter koji svojim aktivnostima utiče na region", kaže ona i dodaje.

"Vjerujem da Turska može da igra ulogu posrednika između Srbije i Kosova jer ima prijateljske odnose sa obema. Turski donosioci odluka mogu koristiti iskustvo trilateralnih mehanizama započetih 2009. godine u vezi sa Bosnom i Hercegovinom kao inspiraciju. Turska može pokušati da stvori novi mehanizam dijaloga okupljanjem političkih i ekonomskih aktera iz obe zemlje. Diplomatija dva kolosjeka turskih poslovnih udruženja može se revitalizirati kako bi se okupili ekonomski akteri iz obe zemlje. Kao uzor u tom pogledu može se uzeti inicijativa TOBB-a (Unija komora i robnih berzi Turske) iz 2015. godine", kaže Demirtas.

Izvor: Kosovo Online