Psihološki rat

Nova serija navodnih ukrajinskih udara dronovima unutar Rusije produbljuje osjećaj nesigurnosti koji se polako stvara otkako je Kremlj napadnut u maju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je prije nekoliko dana da Rusiji dolazi rat nakon što su dronovi kamikaze ciljali nebodere u moskovskoj finansijskoj četvrti.

Istovremeno, ukrajinske snage su nastavile postizati male teritorijalne uspjehe protiv ruskih trupa na istoku i jugu Ukrajine.

Slijedi pregled glavnih događaja na ratištu tokom 75. sedmice rata.

Napadi dronova unutar Rusije

Dana 30. jula, sumnja se da je ukrajinski dron dugog dometa pogodio moskovski neboder u kojem se nalaze Ministarstvo digitalnog razvoja, Ministarstvo privrede i Ministarstvo industrijskog razvoja, odgovorno za vojnu industriju.

Dva dana kasnije, još jedan par dronova oboren je izvan Moskve, ali treći je stigao do grada gdje su ga presreli elektronički ometači i srušio se na neboder, oštetivši fasadu.

Napadi su uslijedili samo nekoliko dana nakon prethodnog napada dronovima na centar ruske prijestolnice. Iako nije bilo prijavljenih žrtava, najnoviji udari zadržali su psihološki efekt nesigurnosti koji Ukrajina polako stvara od 3. maja, kada je prvi put napala Kremlj dronom.

Iako Ukrajina nije direktno preuzela odgovornost, Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao: “Rat se postepeno vraća na teritoriju Rusije, u njene simboličke centre i vojne baze, a to je neizbježan, prirodan i apsolutno pošten proces.”

The New York Times je napravio analizu fotografija koje su Ukrajinci objavljivali na internetu i ona je pokazala da Ukrajina koristi tri nova tipa domaćih bespilotnih letjelica.

Prvi tip nazvan Bober, što znači dabar, ima dvostruki niz krila i stražnji propeler. Drugi, UJ22 Airborne, izgleda kao avion i ima prednji propeler. Naziv trećeg dizajna koji je izgledao kao leteće krilo s prednjim propelerom nije bio poznat.

Ukrajina je obećala da neće koristiti oružje Zapada na ruskom tlu. Efekt domaće proizvodnje bio je povećanje napada unutar Rusije. Timesova video analiza takvih napada bespilotnim letjelicama pokazala je da je Ukrajina između maja i jula lansirala dvostruko više bespilotnih letjelica kamikaza u Rusiju nego tokom cijele 2022. godine.

Ukrajina navodno ove godine planira uložiti milijardu dolara u ratovanje bespilotnim letjelicama, deset puta više nego što je potrošila prošle godine.

“Jedina prednost koju Rusi imaju je količina, masovna pješadija i masovna artiljerija”, rekao je Frederick B. Hodges, bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi. Napadi unutar Rusije, rekao je, “stvaraju probleme s određivanjem prioriteta za rusku vrhovnu komandu”, stvarajući neizvjesnost oko toga gdje će Ukrajina sljedeće napasti.

Napadi dronovima uslijedili su nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi afrička inicijativa mogla biti osnova za mir, ali je kazao da su ukrajinski napadi učinili prekid neprijateljstava “praktično nemogućim”.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što je u Sankt Peterburgu ugostio afričke čelnike na drugom samitu Rusije i Afrike. Plan, čiji detalji nisu objavljeni, navodno uključuje niz mogućih koraka za smirivanje rata, uključujući povlačenje ruskih trupa, uklanjanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja iz susjedne Bjelorusije i obustavu potjernice Međunarodnog krivičnog suda za Putinom.

Istočni front

U međuvremenu, na istoku Ukrajine, u prethodnoj sedmici dogodilo se ukupno 170 sukoba, prema komentarima koje je 31. jula dala Hana Maljar, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane.

Samo u Bahmutu, gdje ukrajinske snage provode bočne manevre sjeverno i južno od grada, ukrajinske snage su vratile dva kvadratna kilometra zemlje, rekla je Maljar. To je dovelo ukupnu teritoriju koja je tamo ponovno zauzeta tokom ukrajinske protuofanzive, koja je sada u devetoj sedmici, na 37 kvadratnih kilometara.

Ukrajinske snage su 27. jula neznatno napredovale prema Kliščivki, jednoj od njihovih meta na južnoj strani Bahmuta. Nekoliko dana kasnije, bili su duboko unutar zapadnog ruba naselja. Također su napredovali 28. jula do predgrađa Kurdjumivka, nekoliko kilometara južno od Kliščivke.

Glasnogovornik istočnih snaga Serhij Čerevatij opisao je taktiku Ukrajine na južnom krilu Bahmuta kao “male, ali samouvjerene korake u očuvanju našeg osoblja što je više moguće”.

“Postepeno napredujemo na južnom krilu u području Bahmuta”, dodala je Maljar. “Neprijatelj nas svim silama pokušava zaustaviti.”

Južni front

Zelenski je 27. jula objavio snimak na kojoj se vidi kako ukrajinske trupe objavljuju da su zauzele Staromajorske, selo s prijeratnom populacijom od manje od hiljadu ljudi na granici Zaporožja i Donjecka. Ukrajinske snage u regiji idu prema lučkom gradu Berdjansku, koji je pod ruskom okupacijom, na Azovskom moru.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentiralo situaciju na Staromjorskeu, ali su neki ruski novinari priznali da su ga Ukrajinci zauzeli. Glavni štab Ukrajine rekao je da su ruski gubici tamo bili toliko veliki da 247. gardijska desantno-jurišna divizija nije poslušala komandu da uđe u bitku.

Geolocirane snimke također pokazuju kako ukrajinske snage napreduju prema obližnjem gradu Prijutne 29. jula.

Ukrajinske snage aktivne su na najmanje pet velikih južnih ratnih linija, a Maljar je 31. jula rekla da su ukupno vratili 12,6 kvadratnih kilometara tokom prethodne sedmice, dovodeći ukupnu dobit na 205 kvadratnih kilometara od početka protuofanzive.

U zapadnom Zaporožju, Ukrajina je ostvarila teritorijalne dobitke nakon pokretanja iznenadnog mehaniziranog napada 26. jula južno od Orihiva. Geolocirane snimke tog dana pokazale su da su njezine snage napredovale prema Robotjneu, ali Putin je pokušao preinačiti inicijativu kao neuspjeh, rekavši da je Ukrajina izgubila 39 oklopnih vozila.

Ruski novinari pokušali su podržati predsjednikov narativ, koristeći se snimkom koji prikazuje kako ruski tenk navodno pobjeđuje cijelu ukrajinsku četu, ali Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu identificirao je da je to video od prije dva mjeseca.

“Ruski izvori su ranije puštali u opticaj stare snimke kako bi podržali tvrdnje da ukrajinske snage trpe značajne gubitke oklopnih vozila”, rekao je ISW.

Čini se da je ofanziva Robotjne dovela u zabludu neke zapadne posmatrače. Anonimni američki dužnosnici 26. jula su rekli za The New York Times da je glavna ukrajinska protuofanziva u toku, te da je “većina jedinica koje je Zapad obučavao i opremio za tu svrhu bila posvećena zadatku”.

Novine su procijenile da je Ukrajina obučila 63.000 rezervista za svoju protuofanzivu, brojku koju navode i drugi stručnjaci.

Dužnosnik je rekao novinama: “Ostaje da se vidi šta će doista učiniti, kada će to učiniti i gdje.”

Objašnjavajući stagnaciju na prvoj liniji, novinar Samuel G Friedman je napisao na Substacku: “Nakon neuspjeha početkom juna Ukrajinci su se vratili oslanjanju, kao što je to često slučaj u ovom ratu, na akcije koje su više na nivou voda i čete, s malim snagama, grupe vojnika koji jure od jednog drvoreda do drugog, ili puze naprijed kako bi prokrčili put kroz minsko polje. Ruske snage prilagodile su se na sličan način, makar samo kako bi spriječile Ukrajince da konsolidiraju čak i ograničene dobitke. To objašnjava tok fronte posljednjih sedmica jer mala naselja redovito mijenjaju vlasnika.”

Dodao je: “Ono što je važno je da Ukrajina zadrži inicijativu, i da se ne iscrpi toliko da Rusi dobiju priliku za pregrupiranje i protunapad. Vanjski navijači i zabrinute pristalice ne bi trebali forsirati tempo.”

Osim što je iscrpljivala ruske trupe na prvoj liniji nemilosrdnim napadima, Ukrajina je također nastavila presjecati njihove linije snabdijevanja municijom.

Dana 29. jula, udario je u most Čonhar u Zaporožju, tačku snabdijevanja. Ta kopnena ruta postala je važna rezerva nakon što je Ukrajina u julu oštetila Kerčki most preko Crnog mora do Krima. Kerčki most bit će na popravci do novembra.

Vladimir Saldo, čelnik ruske administracije u okupiranoj pokrajini Herson, rekao je da su ukrajinske snage lansirale desetak projektila Storm Shadow na most Čonhar, ali je također ponovio tvrdnju ruskog ministarstva odbrane da su ih Rusi sve presreli.

Glasnogovornica južnih snaga Natalia Humenjuk rekla je da je napad na most Čonhar prisilio rusku stranu da koristi alternativne rute za snabdijevanje svojih trupa, uključujući ceste kroz Zaporožje i povećan broj brodova preko Kerčkog moreuza.

“I dalje je velika aktivnost neprijateljske taktičke letjelice u smjeru jugoistoka. To ukazuje da neprijatelj prikuplja obavještajne podatke i možda se priprema za snažne napade”, dodala je.