Najavio akcije

Klimatske promjene su "egzistencijalna prijetnja", rekao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden u vrijeme kada je, kako tvrdi, više od 100 miliona Amerikanaca trenutno suočeno s rekordnom toplotom.

"Mislim da nije više moguće da bilo tko negira utjecaj klimatskih promjena", dodao je Biden u izjavi datoj istog dana kada je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres ocijenio kako je svijet ušao u "eru ključanja" i da više nije u eri zagrijavanja.

Biden je rekao da je vrućina glavni uzrok smrtnosti vezane za klimu i meteorološke uvjete u SAD-u i da od nje umre 500 ljudi godišnje, više nego od poplava ili uragana.

Dao je zapanjujuće primjere, poput slučaja jedne žene koja je zadobila teške opekotine nakon pada iz svojih kolica na vrelo tlo u Arizoni, saveznoj državi na jugozapadu SAD-a zahvaćenoj velikim vrućinama, prenosi AFP.

Američki predsjednik najavio je niz akcija, koje će biti financirane velikim investicijskim planom energetske tranzicije već odobrenim u Kongresu, kako bi se ojačalo skladištenje vode na zapadu SAD-a, i za poboljšanje nacionalnog sustava meteoroloških prognoza.

Obećao je i više zaštite za radnike koji su najizloženiji rekordno visokim temperaturama, posebno u poljoprivredi i građevini.