NASTAVAK TENZIJA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je jučer kritike američkog predsjednika Joea Bidena zbog izraelske vojne ofanzive u Gazi i rekao da ga podržava velika većina Izraelaca.

Netanyahu je rekao "ako je time mislio (Biden op. a.) da provodim privatnu politiku protiv većine, želje većine Izraelaca, i da to šteti interesima Izraela, onda nije u pravu" osvrćući se na izjavu Bidena da ofanziva u Gazi više šteti nego koristi Izraelu.

Netanyahu je razgovarao s Bildom, Welt TV-om i Politicom, koji su svi u vlasništvu berlinske kompanije Axel Springer, u svojoj službenoj rezidenciji u Jeruzalemu. Intervju je održan dok rastu napetosti između Sjedinjenih Država i Izraela, dva historijsko bliska saveznika.

Netanyahu je napravio "veliku pogrešku" jer nije učinio dovoljno da zaštiti civile, rekao je Biden u subotu američkoj televiziji MSNBC, a ovaj neuspjeh "više šteti nego što pomaže Izraelu".

"Ima pravo braniti Izrael, pravo nastaviti progoniti Hamas. Ali mora, mora, mora obratiti više pažnje na nedužne živote koji su izgubljeni kao posljedica poduzetih radnji. On šteti, po mom mišljenju, šteti Izraelu više nego što pomaže Izraelu... to je suprotno onome što Izrael zastupa. I mislim da je to velika pogreška", dodao je.

Također, Biden je rekao da "ne možemo imati još 30.000 mrtvih Palestinaca" i dodao da Izrael gubi podršku u cijelom svijetu.

Međutim, Netanyahu je jučer ustvrdio da njegovu politiku podržava "ogromna većina" Izraelaca.

"Oni podržavaju akciju koju poduzimamo da uništimo preostale terorističke bataljune Hamasa", rekao je on govoreći o planovima za kopnenu ofanzivu u gradu Rafahu na jugu Gaze.

Planovi su naširoko kritikovani zbog straha od masovnih civilnih žrtava, s obzirom na to da je oko 1.5 miliona ljudi pobjeglo u taj grad pred sukobima u drugim dijelovima gusto naseljenog Pojasa Gaze.

U međuvremenu je Netanyahuov rejting pao jer ga Izraelci optužuju da ne želi preuzeti odgovornost za neuspjeh sigurnosnih snaga da spriječe masakr.