Zbunjujući intervju

Američki predsjednik Joseph Biden kaže da izraelski premijer Benjamin Netanyahu ‘više šteti nego što pomaže Izraelu’.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden upozorio je da postoje “crvene linije” koje Izrael ne bi trebao prijeći u ratu u Gazi, naglašavajući u isto vrijeme da “nikada neće napustiti američkog saveznika”.

U kontradiktornom i zbunjujućem intervjuu za MSNBC koji je emitovan u subotu, Biden je rekao da bi izraelska invazija na grad Rafah bila njegova “crvena linija” za premijera Benjamina Netanyahua, ali je potom rekao da “nema crvene linije” i da “nikada neće napustiti Izrael”.

“Odbrana Izraela je i dalje kritična, tako da nema crvene linije kojom bi im uskratio naoružanje ili Gvozdenu kupolu koja ih štiti”, rekao je Biden referirajući se na izraelski sistem protuzračne odbrane.

Nedovršene misli

“Ali postoje crvene linije koje, ako ih pređe…”, rekao je Biden ne dovršivši svoju misao, dodajući da njegova administracija “ne može dozvoliti još 30.000 mrtvih Palestinaca”.

U nekim od svojih dosad najoštrijih kritika izraelskog premijera, Biden je rekao da Netanyahu “više šteti nego što pomaže Izraelu” i da bi trebao “obratiti više pažnje na nevine živote koji su izgubljeni kao posljedica preduzetih ratnih aktivnosti”.

Dok je Biden čvrsto podržavao Izrael u njegovoj kampanji uništenja Hamasa, njegova administracija se sve više sukobljava s Netanyahuom zbog razmjera civilnih žrtava u Gazi i ograničenja ulaska humanitarne pomoći u enklavu.

‘Primirje i dalje moguće’

Bidenova administracija je više puta pozvala Netanyahua da ne pokreće planiranu ofanzivu na Rafah dok ne izradi plan za masovnu evakuaciju civila iz posljednjeg područja Gaze na koju još nije izvršio invaziju kopnenim snagama.

Biden je u četvrtak, usred oštrih izraelskih ograničenja na transport zaliha kopnom, najavio planove za izgradnju privremene luke u Gazi koja će omogućiti isporuka pomoći morem.

Prošlog mjeseca je izrazio nadu da bi Izrael i Hamas mogli pristati na privremenu pauzu u borbama prije ramazana, ali su očekivanja da će dogovor do tada biti postignut splasnuli nakon što su posrednici prošle sedmice napustili Kairo bez dogovora.

Ipak vjeruje da je dogovor moguć

Biden je tokom intervjua u subotu rekao da je dogovor “još moguć”.

U izraelskom ratu u Gazi ubijeno je više od 30.800 Palestinaca, većinom žena i djece, prema zdravstvenim vlastima enklave.

U Hamasovim napadima na Izrael 7. oktobra ubijeno je 1.139 osoba, prema podacima izraelskih vlasti.