Zapaljeno 2,000 vozila

Policija je uhapsila 875 osoba tokom noćnih nereda, u kojima su oštećene 492 zgrade, zapaljeno dvije hiljade vozila i izazvano 3.880 požara.

Nemiri u Francuskoj proširili su se na veće gradove tokom treće noći protesta dok se francuski predsjednik Emmanuel Macron bori da obuzda rastuću krizu izazvanu policijskom pucnjavom tokom koje je stradao 17-godišnjak alžirskog i marokanskog porijekla tokom saobraćajne kontrole.

Francuska policija uhapsila je 875 osoba tokom noćnih nereda, od čega oko polovinu u pariskoj regiji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oštećene su ukupno 492 zgrade, izgorjelo je 2.000 vozila i izazvano je 3.880 požara, prema podacima koje je iznio predsjednik Emmanuel Macron na početku kriznog sastanka.

Širom Francuske raspoređeno je 40.000 policijaca, a francuski ministar unutrašnjih poslova naredio je obustavu autobuskih i tramvajskih linija od 20:00 sati širom Francuske.

Francuska policija koristit će oklopna vozila za suzbijanje nereda, rekla je premijerka Elisabeth Borne.

“Dodatne mobilne snage” bit će raspoređene zajedno s vozilima francuske žandarmerije, kaže Borne, koja je najavila otkazivanje “velikih događaja koji obavezuju osoblje i potencijalno predstavljaju rizik za javni red”.

Nemire izazvalo ubistvo mladića

U Nanterreu, radničkoj zapadnoj periferiji Pariza gdje je u utorak ubijen 17-godišnji Nahel M. demonstranti su palili automobile, postavili barikade na ulice i gađali policiju. Demonstranti su ispisali “Osveta za Nahela” na fasadama zgrada, a elitna policijska jedinica rasporedila je oklopno vozilo, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U centru Pariza opljačkana je prodavnica, a 14 osoba je uhapšeno. Još 16 osoba uhapšeno je sa ukradenim predmetima nakon što su razbijeni izlozi duž trgovačke lice Rivoli, saopćila je pariska policija.

Policija je u četvrtak navečer saopćila da su se policajci suočili sa novim incidentima u Marseilleu, Lionu, Pauu, Toulouseu i Lilleu.

Videosnimci na društvenim mrežama pokazuju brojne požare širom zemlje, uključujući i autobusku stanicu u predgrađu sjeverno od Pariza i tramvaj u istočnom gradu Lionu.

U Marseilleu je policija ispalila suzavac tokom sukoba sa omladinom, objavio je list Provance.

Lokalne vlasti u Marseilleu najavile su zabranu javnih protesta u petak nakon sinoćnjih nereda.

Sav javni prijevoz u gradu također će stati u 19:00 sati.

Privedeni policajac pod formalnom istragom

Nasilje je također izbilo u Lyonu, Pauu, Toulouseu, Lilleu i pariškim predgrađima treću noć zaredom.

Lokalni tužilac je rekao da je privedeni policajac pod formalnom istragom zbog ubistva i da je zadržan u pritvoru.

Javni tužilac smatra da u tom slučaju zakonski uslovi za korištenje oružja nisu ispunjeni, rekao je tužilac na konferenciji za novinare.

Laurent-Franck Lienard, advokat optuženog policajca kaže da će se odbrana usprotiviti nalogu za hapšenje jer je njegov klijent djelovao “u skladu sa zakonom”.

Rekao je da je njegov klijent “shrvan” i traži “oprost porodice”.

Prema riječima policajca, uperio je hitac u nogu žrtve kako bi je spriječio da se odveze.

U francuskom gradu Clamart, južno od Pariza, od sinoć pa do 3. jula uvodi se policijski sat od 21 sat do šest sati ujutru, saopćile su lokalne vlasti.

Macron: Trećina uhapšenih su mladi

Policijski sat ima za cilj uspostavljanje reda nakon nemira koji su izbili ranije ove sedmice, nakon što je policija ubila tinejdžera koji nije zaustavio automobil, objavile su vlasti na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je roditelje da drže djecu koja protestuju podalje od ulica, dodajući da je oko trećina od 875 ljudi uhapšenih tokom noći zbog nereda otpadala na “mlade ili vrlo mlade”.

“Odgovornost je roditelja da ih zadrže kod kuće”, rekao je novinarima nakon predsjedavanja kriznim sastankom o sigurnosti.

“Nije posao države da djeluje umjesto njih”, dodao je, pozivajući društvene mreže da uklone “najosjetljivije” sadržaje povezane s neredima.