Potreba za radnicima

Njemačka vlada saopštila je da planira da ublaži zakonska pravila za ulazak migranata koji dolaze iz zemalja izvan EU-a, a cilj je da se omogući dolazak kvalificiranih radnika koji su potrebni.

Njemačka vlada saopštila je u srijedu da planira da ublaži zakonska pravila za ulazak migranata koji dolaze iz zemalja izvan Evropske unije, a cilj je da se omogući dolazak kvalificiranih radnika koji su potrebni Njemačkoj.

Vlada se saglasila o nacrtu prijedloga zakona koji bi pomogao potencijalnim migrantima izvan EU-a u priznavanju vještina i kvalifikacija, kao što su zahtjevi u vezi sa znanjem jezika, prenio je AP.

Nedostatak radnika ugrožava ambiciozne planove Njemačke da podstakne uvođenje obnovljivih izvora energije, rekao je novinarima njemački ministar ekonomije Robert Habeck, prenosi Tanjug.

Habeck je naglasio da se u Njemačkoj godinama znalo da će imati demografski problem, ali da se ništa nije preduzimalo.

Njemački ministar rada Hubertus Heil rekao je da Njemačka ima da ponudi odlične poslove i da mora da ojača taj imidž u inostranstvu.

Heil je ocijenio da je u interesu Njemačke da se predstavi kao kosmopolitsko društvo.

O zakonskom prijedlogu treba da raspravlja i da ga usvoji njemački parlament. Stručnjaci navode da je Njemačkoj potrebno gotovo 400.000 kvalificiranih radnika – migranata svake godine, posebno da bi se popunila slobodna radna mjesta u oblasti zdravstvene zaštite, IT i građevinarstva, prenijela je američka agencija.