Prilika za hiljade useljenika

Trebamo dati ponudu kvalificiranim ljudima iz cijelog svijeta, baš kao što to čine SAD i Kanada, rekla je Nancy Faeser, ministrica unutrašnjih poslova.

Njemačka je skratila put strancima do državljanstva i ukinula zabranu dvojnog državljanstva u petak donošenjem zakona o naturalizaciji osmišljenog da odražava stvarnost društva koje je dugo bilo etnički raznoliko i da privuče više radnika migranata.

Novi zakon usvojen je nakon burne rasprave u parlamentu, tokom koje su opozicini zastupnici optuživali vladu Olafa Scholza za obezvrjeđivanje državljanstva i povećanje tereta koji migracija stavlja na javne službe.

“Moramo držati korak u utrci za privlačenje kvalificirane radne snage”, rekla je Nancy Faeser, ministrica unutrašnjih poslova Njemačke uoči glasanja.

“To znači da trebamo dati ponudu kvalificiranim ljudima iz cijelog svijeta, baš kao što to čine Sjedinjene Američke Države i Kanada. Njemačko državljanstvo očito je dio toga”.

Prema novim pravilima, državljanstvo će biti dostupno nakon pet godina boravka, smanjeno s osam, u skladu sa susjednim zemljama poput Francuske. Ljudima koji su ‘veoma dobro integrisani’ bit će dovoljne tri godine.

Pravila o dvojnom državljanstvu, koja su ranije bila dopuštena samo građanima drugih zemalja Evropske unije, sada su pojednostvljena. To će potencijalno omogućiti desecima hiljada Turaka, uključujući treću generaciju migranata, da postanu članovi njemačkog društva s pravom glasa nakon što su njihovi roditelji, bake i djedovi pridonijeli poslijeratnoj obnovi zemlje