NOVI PREDSJEDNIK BRAZILA

Brazilski ljevičarski čelnik Luiz Inacio Lula da Silva tijesnom većinom je porazio aktuelnog predsjednika Jaira Bolsonara u drugom krugu predsjedničkih izbora, ali aktuelni čelnik koji dolazi iz krajnje desnice nije priznao poraz u nedjelju navečer, povećavajući brige da bi mogao osporiti izborni rezultat.

Vrhovni izborni sud (TSE) proglasio je Lulu novim predsjednikom s 50.9 posto osvojenih glasova naspram 49.1 posto za Bolsonara. Inauguracija 77-godišnjeg Lule zakazana je za 1. januar.

To je zapanjujući povratak za ljevičarskog bivšeg predsjednika i razoran udarac za Bolsonara, prvog aktuelnog brazilskog čelnika koji je izgubio na predsjedničkim izborima.

– Bolsonaro me nije zvao do sada kako bi priznao moju pobjedu, i ja ne znam da li će me pozvati ili će priznati moju pobjedu – poručio je Lula desecima hiljada oduševljenih pristalica koji su slavili njegovu pobjedu na aveniji Paulista u Sao Paulu.

Izvor u Bolsonarovom timu izjavio je Reutersu da predsjednik neće davati izjave u javnosti do ponedjeljka. Bolsonarov izborni štab nije odgovorio na poziv za komentarom.

LULIN GOVOR
Izašao je za govornicu, ali mu je onda zazvonio telefon, pa je obraćanje sačekalo nekoliko minuta dok završi razgovor.

“Pokušali su me živoga zakopati, ali ovdje sam”, otvorio je svoj pobjednički govor. “Ovo je pobjeda za demokratski pokret, iznad interesa svih strana i ideologija”, dodao je.

“Prvo, želim se zahvaliti Bogu. Ovi izbori suprotstavili su dvije vrlo oprečne vizije Brazila, a pobjednik je brazilski narod.”

“Brazilci žele knjige umjesto oružja, žele živjeti dobro, jesti dobro, imati posao i pristup obrazovanju. Brazilski narod želi opet imati nadu.”

“Tako ja shvaćam demokratiju. Želim se boriti protiv rasizma, Brazilu želim mir, demokraciju i dignitet.”

“Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedan narod.”

Lula je rekao da mu je najveći prioritet još jednom iskorijeniti glad. “Ne treba prihvatiti kao normalno da milijuni muškaraca, žena i djece u Brazilu nemaju dovoljno hrane. To će biti golem izazov i potrebno je obnoviti zemlju u svim aspektima.”

“Brazil se vratio!”