HAOS U BRAZILU

Jedan od najvećih derbija brazilskog nogometa i ljuto rivalstvo između Vasco da Game i Flamenga okončan je nakon nekoliko žestokih sukoba koji za posljedicu imaju i smrtno stradale navijače.

Derbi Vasca i Flamenga jedan je od najljućih na svijetu. Zove se "milionski derbi" još od 1920-ih jer ova dva tima oduvijek su imala najveće dvije navijačke baze u Rio de Janeiru.

Zanimljivo, "milionski derbi" je rekorder kao nogometna utakmica u kojoj se tokom historije najviše puta pojavljivalo više od 100.000 navijača na tribinama. Ovogodišnji derbi ostat će upamćen po seriji žestokih navijačkih obračuna koji su trajali tokom cijelog jučerašnjeg dana i noći po našem vremenu.

Rivalstvo Vasca i Flamenga opisuje se kao historijsko i prema procjenama za ova dva kluba zajedno navija 45 miliona Brazilaca, odnosno četvrtina ukupne populacije.

Tokom jučerašnjeg dana uhapšeno je više od 50 navijača u različitim incidentima. Hapšenja su se dogodila u Sao Goncalu, Niteroiju te tokom tučnjava oko stadiona Maracane.

Tokom policijske akcije oduzeti su drveni štapovi, a policija je pronašla značajne količine droge, noževe, pištolj i čarape u koje je umotano kamenje, a koje se koristilo u tučnjavi.

Nažalost, prema posljednjim informacijama iz Brazila, dvoje je smrtno stradalo u obračunima dvije navijačke grupe. Kod grupe navijača Vasco da Game pronađene su ručno napravljene bombe.

Utakmica na terenu nije ponudila gotovo ništa. Završena je rezultatom 0:0, a Flamengo ima za čime da žali jer je Gabriel Barbosa u 90. minuti promašio jedanaesterac za pobjedu.