ZBOG DOGAĐAJA IZ 2013.

Brazilski sud je napravio presedan i osudio legendarnog nogometaša Robinha (40) na devet godina zatvora iako je kazneno djelo napravio u Italiji, te je postao prva osoba u historiji Brazila koja će ići u zatvor zbog osude u nekoj drugoj državi.

Nogometaš koji je čak 100 puta nosio dres Brazila je 2022. godine u Italiji osuđen na devet godina zatvora jer je 22. januara 2013. godine zajedno s prijateljem Ricardom Falcom i još četiri N. N. osobe silovao Albanku koja je slavila svoj 23. rođendan u milanskom noćnom klubu Sio Cafe.

Robinho je prije izricanja presude pobjegao u Brazil kako bi izbjegao kaznu jer brazilski zakoni ne dozvoljavaju izručenje svojih građana.

Italija je prošle godine zatražila od Brazila da Robinho služi svoju kaznu u domovini, a jučer je brazilski Viši sud pravde (STJ) donio odluku da Robinho mora biti uhapšen i odslužiti kaznu u Brazilu, te će postati prvi osuđenik koji će služiti kaznu u Brazilu, a da je ona izrečena u inostranstvu.

Devetorica od 11 sudija su glasala za kaznu, a kao razlog za to su naveli da ne žele da izbije diplomatski skandal između Brazila i Italije.

Robinhov advokat Jose Eduardo Alckmin je najavio žalbu Vrhovnom sudu Brazila, te je naglasio da će zatražiti da se čitavo suđenje ponovi jer smatra da je Viši sud pravde ovom odlukom povrijedio suverenitet Brazila.