TRAJU PREGOVORI

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u izjavi objavljenoj jutros rekao je da je ukidanje sankcija nametnutih Rusiji dio mirovnih pregovora između Moskve i Ukrajine, koji su "teški", ali se nastavljaju svakodnevno.

Zapadni saveznici uveli su sveobuhvatne sankcije Moskvi. Zamrzili su oko polovine ruskih državnih zlatnih i deviznih rezervi, što je rusku privredu dovelo na ivicu bankrota. Zbog toga je očekivano da jedan od ruskih zahtjeva za primirje bude ukidanje sankcija.

"Trenutno, ruska i ukrajinska delegacija zapravo svakodnevno putem video-konferencije razgovaraju o nacrtu mogućeg sporazuma", rekao je Lavrov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski insistirao je od početka invazije 24. februara da sankcije Zapada Rusiji moraju biti ojačane i da ne mogu biti dio pregovora.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore direktno od 29. marta, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih izjava da su ruske trupe počinile zločine dok su se povlačile iz područja u blizini Kijeva. Moskva je demantovala te tvrdnje.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom demilitarizacije i denacifikacije" svog susjeda. Ukrajina i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan agresorski rat.

"Na dnevnom redu razgovora su, između ostalog, i pitanja denacifikacije, priznavanja novih geopolitičkih realnosti, ukidanja sankcija, statusa ruskog jezika", istakao je Lavrov.
Naveo je kako je Rusija za nastavak pregovora iako su oni teški.