Macron ili Le Pen!?

Epilog predsjedničkih izbora u Francuskoj imat će veliki uticaj na Europsku uniju, ali i na politiku Europske unije prema zapadnom Balkanu i proces proširenja, kažu diplomati u Bruxellesu.

U drugom krugu izbora Francuzi će birati između aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona i kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen.

U slučaju Macronove pobjede, manje-više se očekuje nastavak francuske politike u EU, uključujući i proces proširenja bloka. No, u slučaju pobjede Le Pen, cijeli bi europski projekt mogao biti doveden u opasnost.

Le Pen je godinama zagovarala anti-EU stavove, pa do drugog kruga izbora, koji se održava 24. aprila, u Bruxellesu vlada velika nervoza.

"Ako Le Pen pobijedi, bit će ugroženo ne samo proširenje EU, već i unutarnji procesi u EU", rekao je europski diplomat, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer institucije bloka imaju tradiciju da se ne miješaju u izborne procese države članice.

Le Pen je poznata u institucijama EU jer ima iskustva i kao zastupnica u Europskom parlamentu. EU je uvijek imala posebno mjesto u svojim predizbornim kampanjama, ali ne zauvijek. Uvijek je kritizirala politiku otvorenih granica između zemalja EU, zajedničku valutu i prijateljski odnos europskog bloka prema migrantima. Međutim, sada je odustala od ideje o izlasku Francuske iz bloka i više govori o "vraćanju suvereniteta država članica".

Što se tiče Zapadnog Balkana, eventualna pobjeda Le Penove mogla bi imati posljedice. Ona i članovi njezine stranke, Nacionalno okupljanje (Rassemblement National), koji su zastupnici u Europskom parlamentu, bili su izuzetno prijateljski nastrojeni s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te su u regiji Zapadnog Balkana razvili kontakte s ljudima bliskim Rusiji.

Le Penina stranka protivila se nezavisnosti Kosova i podržala čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika u njegovim pokušajima da ugrozi teritorijalni integritet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Poslanici ove stranke sudjelovali su i na manifestaciji dana koji je entitet Republika Srpska proglasio praznikom, a koji je međunarodna zajednica okarakterizirala kao "nelegalni praznik".

Le Pen i njezina stranka također su primile financijsku pomoć od ruskih banaka. Zastupnici ove stranke u Europskom parlamentu promatrali su ruske izbore koji su održani na okupiranim područjima Ukrajine, iako je EU te izbore proglasila nezakonitima.

Sada je Le Pen kritizirala rusku okupaciju Ukrajine, ali je ponovila da će se, ako bude izabrana za predsjednicu Francuske, obvezati na tješnje veze s Rusijom.

Upravo je uticaj Rusije na Balkanu od strane EU i NATO-a identificiran kao prijetnja dugoročnoj stabilnosti ove regije i postizanju ciljeva europskog bloka u ovoj regiji.

No, pod Macronom, Francuska je imala suzdržan stav o procesu proširenja EU. Pariz je inzistirao da EU promijeni metodologiju proširenja, a to je dodatno usporilo proces. Francuska se također smatra glavnom preprekom liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

Iako je obećala da će naporno raditi na unapređenju proširenja tokom svog predsjedanja EU, Francuska nije učinila toliko u prva tri mjeseca svog predsjedanja EU, a to se pripisuje francuskim predsjedničkim izborima.

Ali diplomati u Bruxellesu uvjereni su da će Francuska, ako pobijedi Emmanuel Macron i ako proeuropske snage pobijede na parlamentarnim izborima u junu, biti pozitivnija u pogledu procesa proširenja i nastaviti svoju predanost miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Francuska, koja je početkom ove godine preuzela šestomjesečno predsjedanje EU, planira održati posebnu konferenciju o zapadnom Balkanu. Očekuje se da će na konferenciji biti riječi o konkretnim problemima, posebice odnosima između Kosova i Srbije te političkim napetostima u Bosni i Hercegovini. Ova konferencija bi se trebala održati u junu, nakon izbora u Francuskoj.

Francuska je također najavila veću saradnju s Njemačkom, kako bi se unaprijedio dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU, proces koji do sada nije dao konkretne rezultate.

Diplomati u Bruxellesu očekuju da će Francuska "pomaknuti" nakon izbora, također i po pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo. Ovi diplomati tvrde da Vlada Kosova radi s vlastima i Francuskom putem bilateralnih kontakata na otklanjanju sumnji Pariza o opasnosti koja može postojati ako dođe do liberalizacije.

Od Francuske se također očekuje da će se obvezati na pokretanje pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom prije završetka predsjedanja EU, prije kraja juna.

Ali diplomati u Bruxellesu kažu da će svi ti razvoji biti uzeti u obzir ako Macron pobijedi na predsjedničkim izborima. U slučaju pobjede Le Penove, kažu, EU će krenuti u nepoznatom smjeru kao i njezin proces proširenja.

„Francuska je i dalje jedna od glavnih zemalja Europske unije i svaka dramatična promjena u politici ove zemlje imat će veliki utjecaj na procese u EU. Ako predsjednik u Francuskoj postane osoba koja ne vjeruje u europski projekt, kao što je Le Pen, onda ni to neće pomoći u procesu proširenja", rekao je diplomat EU za Radio Slobodna Europa.

Dodaje da je proces proširenja samo jedna od tema oko kojih bi EU mogla imati problema ako pobijedi Le Pen, jer bi, prema njegovim riječima, mogle biti ugrožene i druge teme EU.