Dvije odvojene regije

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe kaže da će Moskva pokušati podijeliti Ukrajinu na dvije odvojene regije, dok rusko se napredovanje na Kijev odugovlači.

Rusija razmatra “korejski scenarij” za Ukrajinu i podijelu zemlju na dva dijela, nakon što nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev i svrgnuti Vladu Ukrajine, izjavio je šef ukrajinske vojne obavještajne službe, piše Al Jazeera English.

Ruski predsjednik Vladimir Putin “pokušat će nametnuti liniju podjele između neokupiranih i okupiranih područja naše zemlje”, rekao je u nedjelju general Kirilo Budanov, načelnik Obavještajne uprave Ministarstva odbrane, prenosi Telegram nalog Ministarstva odbrane u Kijevu.

“To je pokušaj stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini. Uostalom, on [Putin] definitivno nije u poziciji progutati cijelu državu [Ukrajinu]”, kazao je Budanov.

Dvije Koreje su još uvijek tehnički u ratu, nakon što je sukob iz 1950-53. okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zapečativši podjelu Korejskog poluotoka neprobojnom granicom.

Pokušaji stvaranja ‘paralelnih’ vlasti

Granica izmežu dvije Koreje je četiri kilometra široka i 248 kilometra dugačka oblast, poznata kao Demilitarizirana zona (DMZ).

Nakon više od četiri sedmice sukoba, Rusija nije uspjela zauzeti nijedan veći ukrajinski grad, a Moskva je u petak signalizirala da smanjuje svoje ambicije da se fokusira na osiguranje regije Donbas u istočnoj Ukrajini, gdje se separatisti koje podržava Rusija bore protiv ukrajinske vojske posljednjih osam godina.

“Okupatori će pokušati ujediniti okupirane teritorije u jedinstvenu kvazidržavnu cjelinu, koja će se suprotstaviti nezavisnoj Ukrajini”, rekao je Budanov.

“Već vidimo pokušaje stvaranja ‘paralelnih’ vlasti na okupiranim teritorijama i prisiljavanje ljudi da se odreknu ukrajinske valute.”

Lokalni lider u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj republici kazao je da bi regija uskoro mogla održati referendum o pridruživanju Rusiji, baš kao što se dogodilo na Krimu nakon što je Rusija zauzela ukrajinski poluotok 2014. godine.

Krimljani su velikom većinom glasali za raskid s Ukrajinom i pridruživanje Rusiji – glasanje koje je veći dio svijeta odbio priznati.

Vlasti Mariupolja odbile ruski ultimatum

Glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova također je odbacio razgovore o bilo kakvom referendumu u istočnoj Ukrajini.

“Svi lažni referendumi na privremeno okupiranim teritorijama su ništavni i neće imati pravnu važnost”, rekao je Oleg Nikolenko za Reuters.

Budanov je također kazao da Rusija pokušava uspostaviti kopneni koridor do Krima, ali je plan do sada bio spriječen neuspjehom Rusije da zauzme lučki grad Mariupolj.

Grad na Azovskom moru je okružen ruskim trupama više od tri sedmice i suočen je s nemilosrdnim bombardiranjem, ali vlasti Mariupolja su prošle sedmice odbile ultimatum ruskih snaga da brantelji grada polože oružje.