Uznemirujući snimak

Snimljen je, a zatim na društvenim mrežama objavljen video u kojem stanovnici na Haitiju zarobljene bivše kolumbijske vojne plaćenike krvave i pretučene vuče kroz sirotinjske četvrti Port-au-Princea, usred haosa koji je nastao nakon atentata na predsjednika.

Policija je saopštila kako je 26 Kolumbijaca i dvojica američkih državljana bilo uključeno u napad na predsjednika Jovenela Moisea u ranim jutarnjim satima u srijedu, ali nisu objavljeni njihovi motivi za zločin, prenosi Daily Mail.

Među uhapšenimaa su James Solages (35) i Joseph Vincent, obojica američki državljani rođeni na Haitiju, koje se na snimkama vidi s još 17 osumnjičenih. Ostali napadači su ili u bijegu ili ubijeni.

Snimka prikazuje kako dvojicu osumnjičenih Kolumbijaca zavezane vuku ulicama. Jedan od muškaraca bio je bez majice i obliven krvlju dok ih svjetina prati i viče.

Privremeni premijer Claude Joseph, koji bi trebao biti zamijenjen ovog tjedna, proglasio je ''izvanredno stanje'' i preuzeo vlast u zemlji, što, pak, osporava čovjek kojeg je Moise imenovao svojim nasljednikom, glavni dužnosnik za korona virus u zemlji, Ariel Henry.

Radiosarajevo.ba