Najveći svjetski proizvođač vakcina

Zemlja je registrirala 3.293 smrtna slučaja i 362.902 novozaraženih u posljednja 24 sata, dok je razorni drugi val korona virusa preplavio njen zdravstveni sistem.

Indija je registrirala više od 200.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih bolešću COVID-19, dok razorni drugi val pandemije korona virusa preplavljuje nedovoljno finansirani zdravstveni sistem južnoazijske države.

Bolnice širom zemlje prijavljuju manjak medicinskog kisika i kreveta.

U krematorijima ponestaje prostora, sahrane se održavaju na parkinzima, a parkovi postaju privremena mjesta za kremiranje.

Indija je izvijestila o 360.960 novih slučajeva zaraze korona virusom – što je najveći porast broja slučajeva od izbijanja pandemije – a ukupan broj slučajeva popeo se na skoro 18 miliona, pokazuju podaci Ministarstva zdravstva.

U posljednja 24 sata Indija je zabilježila 3.293 smrtna slučaja.

To je prvi put da je broj smrtnih slučajeva prešao granicu od 3.000.

U Indiji je registrirano ukupno 201.187 smrtnih slučajeva.

Indija je u srijedu otvorila registraciju za vakcinaciju odraslih osoba protiv COVID-19.

Od 1. maja svi Indijci stariji od 18 godina imat će priliku vakcinisati se protiv korona virusa.

Iako je vakcinacija starijih građana Indije počela još u january, do sada je vakcinisano manje od dva posto populacije.

Uprkos tome što je Indija najveći svjetski proizvođač vakcina, postoji zabrinutost zbog dostupnosti vakcine protiv COVID-19 u toj zemlji.

WHO: Indijski soj prisutan u 17 zemalja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je soj COVID-19, za kojeg se strahuje da doprinosi povećanju broja slučajeva zaraze korona virusom u Indiji, prisutan u najmanje 17 zemalja.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda saopćila je da je varijanta virusa B.1.617, koja je prvi put registrirana u Indiji, otkrivena u više od 1.200 sekvenci “iz najmanje 17 zemalja” koje su unesene u globalnu bazu podataka GISAID.

Većina sekvenci unesena je iz Indije, Velike Britanije, SAD-a i Singapura, objavio je WHO u sedmičnom izvještaju o pandemiji.