Obećavajuće

Švicarski farmaceutski gigant predstavio je obećavajuće rezultate kliničkih ispitivanja anti-covid koktela protiv novih sojeva virusa.

Švicarski farmaceutski gigant Roche predstavio je obećavajuće rezultate kliničkih ispitivanja anti-covid koktela, usmjerenog na borbu protiv novih sojeva, koji razvija u saradnji sa američkom biotehnološkom firmom Regeneron.

Rezultati faze tri kliničkog ispitivanja pokazali su da je kombinacija antitijela kazirivimab i imdevimab “smanjila hospitalizaciju ili smrt za 70 posto kod nehospitalizovanih pacijenata sa COVID-om 19”, navodi se u saopćenju švicarske kompanije, a prenosi agencija AP.

Tretmani antitijelima

Nekoliko farmaceutskih kompanija razvija tretmane antitijelima koji sprečavaju napredovanje virusa u tijelu, u nadi da će pronaći efikasan tretman koji će se, uz vakcine, koristiti u borbi protiv novih sojeva, piše Tanjug.

Iz kompanije Roche poručuju da je tretman jedina kombinacija monoklonskih antitijela koja ostaje efikasna kada se suoči sa glavnim sojevima, od kojih su neki zarazniji i izazivaju ozbiljnije bolesti.