NISU ZA SVAKOGA

Određene pasmine pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.

Premda svaki pas može biti agresivan, neovisno o pasmini, određene pasmine poznate su zbog svojih napada na ljude ili druge životinje. Riječ je o pasminama koje su uzgajane za čuvanje posjeda ili stoke, za lov ili borbu. Te pasmine sklone su teritorijalnom ponašanju, a neke od njih imaju i visok plijenski nagon.

U nastavku donosimo popis nekih od najagresivnijih pasmina na svijetu, koje je naveo portal Dog Academy.

9. Chihuahua

Iako su chihuahue mali psi, poznate su po svojoj agresivnosti i problemima s ponašanjem. Chihuahue su odane svojim omiljenim članovima obitelji, ali mogu biti neprijateljski nastrojene prema strancima i drugim životinjama. Zbog svoje veličine, chihuahue se ne smatraju najopasnijom pasminom, ali ako nisu pravilno odgojene i socijalizirane, mogu nanijeti štetu svojim ugrizima.

8. Rotvajler

Rotvajleri imaju urođenu agresiju zbog koje ih neki pojedinci koriste za borbe pasa. Ovi psi su zaštitnički nastrojeni i odani svojim vlasnicima, ali imaju visok plijenski nagon i skloni su napadima ako nisu dobro odgojeni. No, rotvajleri su također inteligentni i brzo uče, zbog čega ne predstavljaju problem vlasnicima koji imaju iskustva s agresivnim pasminama.

7. Pit bull terijer

Pitbull terijeri su jedni od najkontroverznijih pasa u svijetu. Jaki su, mišićavi i imaju snažan ugriz, zbog čega se često koriste u borbama pasa. U pogrešnim rukama, ovi psi postaju opasnost za svoju okolinu, o čemu svjedoče brojni napadi koji ponekad završavaju smrću. Pitbull terijeri preporučuju se isključivo iskusnim vlasnicima koji mogu osigurati pravilnu njegu i obuku ove opasne pasmine.

6. Napuljski mastif

Napuljski mastifi postali su poznati zbog psa Fanga koji se pojavljuje u serijalu "Harry Potter". Ovi veliki i snažni psi izuzetno su odani i zaštitnički nastrojeni. Agresivni su prema strancima i prema svakoj osobi ili životinji koju smatraju prijetnjom. Dresura i socijalizacija napuljskih mastifa trebale bi početi dok su još štenci kako bi se spriječilo agresivno ponašanje.

5. Chow Chow

Iako izgledaju kao plišani medvjedići, psi pasmine Chow Chow poznati su po svojoj povučenoj i agresivnoj prirodi. Uzgajani su za potrebe lova i čuvanja posjeda, zbog čega i danas imaju visok plijenski nagon. Kako bi se suzbilo agresivno ponašanje i ostali problemi u ponašanju, potreban im je dosljedan trening i stroga kontrola.

4. Argentinska doga

Argentinske doge zahtijevaju strog odgoj, dosljedan trening i iskusnog vlasnika kako bi se suzbilo bilo kakvo agresivno ponašanje. Ovi psi imaju vrlo visok plijenski nagon i ne bi se trebali držati u kućanstvima koja imaju druge životinje, zbog rizika od ozljede ili smrti. Iako su odani svojim porodicama, ovi dominantni i teritorijalni psi skloni su napadima na strance ili druge životinje.

3. Njemački ovčar

Njemački ovčari su jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu, ali u krivim rukama mogu postati opasni i agresivni jer su teritorijalni prema svojim obiteljima. Zbog svoje visoke inteligencije i brzog učenja danas se često koriste kao policijski i vojni psi.

2. Jazavčar

Kao i chihuahue, jazavčari su mali psi skloni agresiji. Zbog svoje veličine, mogu se osjećati ugroženo, a to obično rezultira režanjem, lajanjem i ugrizima kako bi se zaštitili. Potrebni su im što raniji trening i socijalizacija kako bi se suzbila agresija.

1. Dalmatinac

Dalmatinski psi su maskote vatrogasnih postaja, ali poznati su i po svojoj agresivnosti koja proizlazi iz njihove tvrdoglavosti i teritorijalnosti. Osim toga, imaju visok plijenski nagon, zbog kojeg mogu napadati malu djecu ili životinje. Uz pravilan trening, vježbu i socijalizaciju mogu biti odlični porodični psi.