Nakon pisma koje je Vlada uputila Savjetu Evrope, da se otvori put za članstvo u Savjetu Evrope, Kosovo je dobilo odgovor, preneo je u četvrtak "Top Channel".

U zajedničkom pismu, koje je dostavila televizija, njemački kancelar, premijerka Italije i predsjednik Francuske obraćaju se Kurtiju sa čvrstim odgovorom da zahtjev neće biti prihvaćen, ako ne bude Zajednice srpskih opština (ZSO)!

U pismu se ističe da "postoji realan rizik da bez odlučnog napretka Asocijacije, prijava Kosova u Savjet Evrope neće dobiti dovoljnu podršku država članica".

„Nažalost, koraci koje predlažete ne rješavaju hitnu potrebu za odlučnim koracima ka uspostavljanju Asocijacije i rizikuju dalje podrivanje dijaloga koji vodi EU. Prvo, nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak nije samo 'džentlmenski prijedlog'. Radi se o solidnom modelu, pažljivo osmišljenom uz pomoć evropskih pravnika i stručnjaka, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi u Evropi. U potpunosti uzima u obzir sve vaše crvene linije, kao i ustavni i pravni okvir Kosova. Kao takav, uživa našu punu podršku. Još jednom da naglasimo da ne želimo nefunkcionalno Kosovo”, piše između ostalog.

Dalje se ističe da Asocijacija ni na koji način nije uporediva sa Republikom Srpskom.

“Drugo, dostavljanje ovog nacrta ekspertima Savjeta Evrope ne bi predstavljalo neophodan odlučujući korak jer njihovo mišljenje neće biti pravno obavezujuće. To se može postići samo slanjem Ustavnom sudu Kosova, kako bi bio prihvatljiv Sudu. Kako je pojašnjeno u Briselu, u Dijalogu uz posredovanje EU ne postoje pravne prepreke za poduzimanje ovog koraka. Treće, Vaš prijedlog za izradu novog nacrta uz konsultacije sa sadašnjim gradonačelnicima ili zamjenicima gradonačelnika nije ni prikladan ni primjenjiv zbog trenutnih prilika u ovim opštinama”, navodi se dalje u odgovoru.

Dalje, Kurtiju je rečeno da "postoji realan rizik da bez odlučnog napretka u Asocijaciji, aplikacija Kosova u Savjet Evrope neće dobiti dovoljnu podršku država članica".

„Ovo je jedini način da osigurate uspjeh vaše prijave. Vaše akcije i odluke u ovom kritičnom trenutku biće odlučujuće za aspiracije Kosova za članstvo u Savjetu Evrope. Lopta je u tvom polju. Iskreno vjerujemo u vaše vodstvo“, stoji u ovom odgovoru.