Problemi

Proizvođač vakcina AstraZeneka odbio je da se sastane sa najvišim zvaničnicima EU i razmotri probleme koji su nastali sa proizvodnjom vakcine protiv korone.

Sastanak je otkazan poslije intervjua sa izvršnim direktorom AstraZeneke Paskalom Sorioom koji je rekao da kompanija nema nikakvu ugovornu obavezu već da je pristala da se “maksimalno potrudi” i snabdje EU svojom vakcinom.

Umjesto sastanka koji je bio planiran večeras, kompanija će pisanim putem odgovoriti evropskoj komesarki Steli Kirijakides koja je tražila objašnjenje od AstraZeneke zašto kasne sa isporukom i proizvodnjom vakcina.

Zvaničnici Evropske komisije kažu da kompanija zaista i jeste obećala da će se potruditi da snabde EU vakcinama ali da su potpisali i sporazum kojim su potvrdili da imaju dovoljno proizvodnih kapaciteta da isporuče dogovorene doze Uniji.

Problem je nastao kada je AstraZeneka najavila da će smanjiti za 60 posto isporuku vakcina EU u prvom kvartalu 2021.

Sorio je ocjenio da je EU “emotivna” u svojim optužbama na račun njegove kompanije.


Bura u EU oko vakcine Astrazeneka, najednom je nema, sumnje u efikasnost

Evropska unija (EU) je ljuta na laboratoriju Astrazeneka jer sumnja da je drugom kupcu skuplje preprodala milione doza vakcine protiv koronavirusa ranije ugovorene za EU, a pojavile su se i tvrdnje da ta vakcina slabo štiti starije od 65 godina, navode mediji u EU, prenosi N1.

Izvori u Evropskoj komisiji kažu da je kao „grom iz vedra neba“ palo saopštenje Astrazeneke, bez jasnog obarazloženja, da neće moći da isporuči ugovorene količine vakcine, i to dok strah od britanskog soja virusa „zaključava“ mnoge zemlje EU i preti dodatnim teškoćama za posustalu evropsku privredu.

Italijanski list „Stampa“ navodi da u Briselu i vladama država Unije poručuju Astrazeneki: „Sad nam kažite gdje će završiti bočice vakcine!“ i ne krije se sumnja da je u pitanju preprodaja po skupljoj cijeni.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, saopštila je da će EU uvesti kontrolu izvoza vakcina protiv koronavirusa da bi se sprečila trka među raznim zemljama oko hitne nabavke, uključujući Astrazeneku kojoj EU 29. januara treba tek da odobri korišćenje vakcine.

Buru je pojačao njemački poslovni dnevnik „Handelsblat“ koji, pozivajući se na medicinski časopis „Lanset“ i izvore njemačke vlade, tvrdi da su laboratorijska ispitivanja pokazala da vakcina Astrazeneke veoma slabo štiti ljude starije od 65 godina, dok je dnevnik „Bild“ napisao da je ta zaštita čak ispod 10 odsto.

Njemačko ministarstvo zdravlja je hitno opovrglo ove tvrdnje i pozivanje na zvanične izvore, naglasivši da je ta vakcina ipak dosta delotvorna i da je samo u fazi ispitivanja došlo do omaške jer je znatno manje ispitana na opitnoj grupi starijih od 65 godina.

Ministarstvo u Berlinu je podsjetilo na prošlogodišnji izvještaj „Lanseta“ o dokazima da stariji ljudi primanjem vakcine stiču snažan imunitet i da „organizam starijih razvija antitela u sto odsto slučajeva“.

Afera oko Astrezeneke je pojačala uznemirenost među vlastima i građanima zemalja EU i čak su i dvije najveće članice, Njemačka i Francuska, najavile ponovno „zaključavanje“ i policijski čas u pokušaju da bar dijelom spreče izgleda neminovnu novu epidemiju sada britanskog soja virusa.

„Nalet virusa iz Velike Britanije ravan je već drugoj epidemiji“, upozorio je Jean-Fransoa Delfresi, šef Naučnog vijeća Francuske, savjetodavnog tijela Vlade i rekao da „ukoliko ne zaoštrimo mjere, naći ćemo se u krajnje teškoj situaciji u martu“.

Mediji i opozicioni političari u EU kritikuju Brisel i vlade Unije da su sporo reagovali, uzdali se samo u novac i vjerovali velikim svjetskim farmaceustkim kompanijama koje prevashodno rade za profit.

Austrijski dnevnik „Presse“ pravi poređenje s merama koje je preduzeo američki predsjednik Joe Biden koji je „stavio pod vojni režim američke proizvodjače maski, testova i zaštitne opreme“, a 50 milijardi dolara iz budžeta namjenio testiranju i 20 miliona dolara proizvodnji vakcine.

„Cilj mu je da vakciniše 100 miliona Amerikanaca za sto dana“, navodi „Presse“ i pita „šta sprečava EU da ostvari takav vakcino-patriotizam, zašto nije odmah iz fonda oporavka od 750 milijardi eura izdvojila 20 milijardi eura za proizvodnju vakcina, zašto ne primora farmaceutske firme da povećaju proizvodnju?“.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, niz zemalja EU je u samom svjetskom vrhu po broju umrlih od korona virusa na milion stanovnika.

Izvor: N1/Nova.rs