90 posto u kineskoj provinciji Hubei

Dok broj zaraženih u Kini opada, u ostalom dijelu sveta bilježi se veliki porast slučajeva obolijevanja.

Broj umrlih od korona virusa u svijetu dostigao je 3.000, nakon što je Kina prijavila još 42 nova slučaja, ali su smrtni slučajevi zabilježeni u deset drugih zemalja.
Najveći broj umrlih, više od 90 posto, u centralnoj je kineskoj provinciji Hubei, u kojoj se virus pojavio krajem prošle godine, prenosi Tanjug.
Bilans smrtno stradalih od posljedica zaraze korona virusom u Kini povećan je na 2.914 osobe, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija, prenosi Anadolija.
Blizu 46.200 ljudi je trenutno pod medicinskom zaštitom, dok je otpušteno 44.462 pacijenta.
Izvan Kine zabilježeno je 98 slučajeva zaraze u Hong Kongu i 10 u Makau.
Najviše smrtnih slučajeva van Kine je u Iranu, gdje je preminulo više od 50 ljudi, te u Italiji, gdje je registrirano više od 30 umrlih.

Nova žrtva u SAD-u

Zdravstveni dužnosnici u američkoj državi Washington izvijestili su u nedjelju o smrti druge osobe zaražene korona virusom, guverner New Yorka potvrdio je prvi pozitivni test na virus, a Bijela kuća najavila je da će početi testirati putnike i pojačati proizvodnju zaštitne opreme.
Druga smrt u Washingtonu dogodila se na području Seattlea, gdje je u subotu prijavljen i prvi umrli od koron avirusa u SAD-u, muškarac od pedesetak godina, za kojeg se još uvijek ne zna kako se zarazio, prenosi Hina.
Istovremeno administracija predsjednika Donalda Trumpa nastoji smiriti situaciju dok se bolest širi, a kompanije otkazuju konferencije i letove.
Dužnosnici pokušavaju smiriti strahove da korona virus može izazvati globalnu recesiju, tvrdeći da je javnost pretjerano reagirala na pojavu virusa i da će se dionice oporaviti zbog snage američke ekonomije.
Do sada je u SAD-u zabilježeno više od 70 slučajeva zaraze, većinom na Zapadnoj obali, ali novi slučajevi pojavili su se u Chicagu i na Rhode Islandu.
Trump je najavio u nedjelju da će putnici koji dolaze u SAD iz zemalja s visokim rizikom od korona virusa biti pregledani prije dolaska, ne navodeći o kojim se državama radi.
Američka vlada proširila je u subotu ograničenje putovanja u Iran, Italiju i Južnu Koreju.

Ograničenje putovanja

Potpredsjednik Mike Pence kazao je kako je postojeća zabrana putovanja u Iran proširena na strane državljane koji su bili u Iranu u protekle dvije sedmice te je pozvao američke građane da ne putuju u pogođena područja Italije i Južne Koreje.
Također je najavljeno da će SAD iskoristiti posebne zakonske ovlasti kako bi povećao proizvodnju zaštitnih maski, rukavica, odjeće i ostale zaštitne opreme.
Ministar zdravstva Alex Azar rekao je da SAD trenutno ima 75.000 setova za testiranje na korona virus, a taj će broj biti "radikalno povećan" idućih sedmica.
Pence je istaknuo da je vlada ugovorila proizvodnju dodatnih 35 miliona respiratornih maski mjesečno te je pozvao Amerikance da ne kupuju maske, jer su one potrebne zdravstvenim radnicima.
Američki potpredsjednik izjavio je da će klinička ispitivanja vakcina protiv korona virusa početi za šest sedmica, ali vakcina vjerovatno neće biti dostupna ove sezone.
Klinička testiranja vakcine protiv korona virusa očekuju se za tri do četiri mjeseca, izjavio je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević.
"Timovi stručnjaka iz cijelog sveta angažirani su danonoćno u ovoj, ali i drugim zajedničkim misijama, i vjerujemo da će donijeti rezultate", kaže Jašarević za Večernje novosti, prenosi Tanjug.

Razvoj vakcine

Na pitanje lista da li je proces razvijanja vakcine protiv COVID-19 mogao biti brži, on je rekao da je proces koji vodi do nove vakcine veoma složen i da se tu ništa ne smije previdjeti.
"Novi virus je globalni problem, a vakcina protiv njega globalni poduhvat, za koji imamo podršku i Svjetske banke, i Koalicije za inovacije u sprečavanju širenja infektivnih bolesti. Cilj je svima da se što prije dođe do vakcine", dodao je glasnogovornik WHO-a.
Prema njegovim riječima, potvrđeno je, na osnovu genetske strukture virusa, da on ne dolazi iz laboratorije, a sve je više dokaza o povezanosti COVID-19 sa sličnim virusima korona, koji se javljaju kod slijepih miševa, naročito kod vrste Rhinolophus.
"Sam početak i put transmisije virusa na ljude do sada je nejasan. Najvjerovatnija je pretpostavka da je životinja prenosnik sa slijepih miševa na ljude. Za odgovorom koja, još se traga", precizirao je Jašarević.
Dodaje da je WHO ohrabren kontinuiranim opadanjem broja oboljelih u Kini, ali i zabrinuta brojem oboljelih u drugim dijelovima svijeta.
"Posebno brinu zabilježeni slučajevi bez jasne epidemiološke povezanosti. Tu mislim na primjere koje nije pratilo prethodno putovanje u virusom pogođena područja, niti je potvrđen kontakt sa zaraženima", kazao je Jašarević.

Rane i preventivne mjere

Savjetovao zemljama u kojima još nije zabilježena korona da u slučaju da se to ipak dogodi djeluju brzo i agresivno te da provedu rane i preventivne mjere.
Širom svijeta zabilježeno je skoro 90.000 slučajeva zaraze korona virusom, a broj zaraženih sada brže raste van Kine nego unutar te zemlje.
U kineskoj centralnoj provinciji Hubei, epicentru epidemije korona virusa, koji se odatle proširio po cijeloj zemlji i svijetu, u nedjelju je prijavljeno manje od 200 slučajeva novih infekcija, prvi put od januara.
Hubei je u nedjelju imao 196 novih potvrđenih slučajeva, što je znatno manje od 570 slučajeva dan ranije te najmanje od 24. januara, izvijestila je Nacionalna zdravstvena komisija.
Na toliki pad najviše je utjecao pad broja novih slučajeva u glavnom gradu provincije Wuhanu, koji je prijavio 193 nove zaraze, najmanje od 26. januara.
Kako navodi WHO, većina zaraženih ima samo blage simptome korona virusa, a stopa smrtnosti je između dva i pet posto.
Organizacija kao poređenje ukazuje na to da da je prosječna smrtnost od sezonskog gripa gotovo 0,1 posto, ali da je visokozarazan i da svake godine od njega umre i do 400.000 ljudi.

U više od 50 zemalja

Dok broj zaraženih u Kini opada, u ostalom dijelu sveta bilježi se veliki porast slučajeva obolijevanja.
U najugroženijoj zemlji Evrope, Italiji, broj zaraženih se duplirao za 48 sati.
Broj umrlih u toj zemlji je najmanje 34, a potvrđena su 1.694 slučaja zaraze.
Korona virus, službeno nazvan COVID-19, krajem prošle godine pojavio se i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 50 zemalja širom svijeta.