Evropski savjet

Evropski savjet danas je dao konačno zeleno svijetlo za uspostavljanje Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan, novog instrumenta za finansijsku podršku reformama u vezi sa EU i ekonomskim rastom u regionu. Jedan od preduslova koji Kosovo i Srbija moraju da ispune, kako bi imali pravo na korišćenje sredstava iz Fonda, je normalizacija odnosa i implementacija obaveze iz sporazuma postignutih u okviru dijaloga.

Fond je finansijski stub Plana rasta za Zapadni Balkan, saopštili su iz Savjeta Evrope navodeći da će pokrivati period od 2024. do 2027. godine. Očekuje se da će u narednim godinama u okviru Fonda biti obezbjeđeno do dvije milijarde eura grantova i četiri milijarde eura zajmova za šest partnera EU sa Zapadnog Balkana.

"Glavni cilj ovog projekta je da podrži usklađivanje partnera sa Zapadnog Balkana sa vrijednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU, u cilju budućeg članstva u EU, kao i njihovu progresivnu integraciju u jedinstveno tržište EU. Ovaj projekat će podržati niz socio-ekonomskih i osnovnih reformi, uključujući reforme koje se odnose na vladavinu prava i osnovna prava", navodi se u saopštenju.

Da bi dobio podršku u okviru ovog instrumenta, svaki partner u regionu, ističu iz Evropskog savjeta, mora pripremiti Reformsku agendu, u kojoj se navode reforme koje planira da preduzme kako bi se postigli ciljevi projekta.

Dodaju da će zemlje Zapadnog Balkana takođe morati da razmisle o tome kako se očekuje da mjere uključene u Reformske agende doprinesu progresivnom i kontinuiranom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

Zemlje članice EU imaće ključnu ulogu u odobravanju Reformskih agendi korisnika i, po potrebi, njihovih izmjena i dopuna.

Podrška u okviru Fonda biće obezbjeđena kroz investicioni okvir za Zapadni Balkan (VBIF), u obliku grantova i zajmova, za investicije koje podupiru Reformske agende, kao što su ulaganja u infrastrukturne projekte - tri milijarde eura i zajmove direktno isplaćeni budžetima partnera sa Zapadnog Balkana za ubrzanje rasta zasnovanog na ključnim socio-ekonomskim reformama - tri milijarde eura.

Isplate će se vršiti dva puta godišnje, pod uslovom da partneri ispune kvalitativne i kvantitativne korake navedene u njihovim Reformskim agendama. Kada preduslovi za podršku nisu ispunjeni, EU može odlučiti da obustavi oslobađanje sredstava.

"Opšti preduslovi za podršku EU u okviru ovog objekta uključuju da partneri nastave da podržavaju i poštuju efikasne demokratske mehanizme, uključujući višestranački parlamentarni sistem, slobodne i poštene izbore, pluralističke medije, nezavisno pravosuđe i vladavinu prava, kao i da garantuju poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina. Za Kosovo i Srbiju, još jedan preduslov je da se konstruktivno angažuju sa mjerljivim napretkom i opipljivim rezultatima u normalizaciji odnosa u cilju potpunog sprovođenja svih svojih obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju, kao i svih prethodnih sporazuma iz dijaloga, te da se uključe u pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa", navodi se u saopštenju.

Transparentnost

Da bi se povećala transparentnost, zemlje sa Zapadnog Balkana moraće i da postave veb portal za objavljivanje ažurnih podataka o krajnjim primaocima koji su ukupno primili više od 50.000 eura u periodu od četiri godine u okviru ovog programa.

Uredba o uspostavljanju Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan biće potpisana i stupiće na snagu dan nakon što bude objavljena u Službenom listu EU.

Kada stupi na snagu, zemlje sa Zapadnog Balkana biće pozvane da podnesu svoje Reformske agende Komisiji, izlažući socio-ekonomske i fundamentalne reforme koje planiraju da preduzmu između 2024. i 2027. godine, navode iz Evropskog savjeta.

Izvor: Kosovo Online