Ponovo raste broj migranata

Recep Tayyip Erdogan je upozorio da Turska neće biti u stanju da se nosi s novim talasom migranata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetiće Tursku sljedećeg mjeseca kako bi pozvala predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da poštuje migracioni pakt sa Evropskom unijom, objavio je Sueddeutsche Zeitung, reagujući na bojazni da bi sukob u Siriji mogao da dovede do novog izbjegličkog talasa, prenosi Tanjug.
Erdogan je u nedjelju upozorio da Turska, koja je već primila oko 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, neće biti u stanju da se nosi s novim talasom migranata.
Portparol njemačke vlade odbio je danas da potvrdi izvještaj Sueddeutsche Zeitunga, prenosi Reuters.
Prema paktu o migraciji iz 2015. godine, Turska je prihvatala izbjeglice koje kreću u Evropu u zamjenu za finansijsku podršku. Malo ko u njemačkoj vladi želi da se ponovi migrantska kriza iz te godine, kada je Njemačka morala da otvoriti svoja vrata za više od milion ljudi, od kojih je najviše tražilo utočište od sukoba u Siriji.
Prema Reutersu, broj migranata počeo je nedavno ponovo da raste sa pokušajima Damaska i Moskve da zauzmu Idlib, posljednju značajnu enklavu koju drže pobunjenici u Siriji, a u kojoj živi oko tri miliona ljudi.
Erdogan je u nedjelju rekao da se više od 80.000 uputilo u Tursku.