Povećane tenzije sa Iranom

Američke diplomate upozorile aviokompanije na rizik od pogrešne identifikacije uslijed povećanih tenzija sa Iranom.

Američke diplomate upozorile su komercijalne aviokompanije koje lete iznad Perzijskog zaljeva na rizik od "pogrešne identifikacije" uslijed povećanih tenzija između SAD-a i Irana, javlja AP.
Agencija podsjeća da je zabrinutost oko mogućeg konflikta povećana pošto je Bijela kuća naredila ratnim brodovima i bombarderima u Perzijskom zaljevu da se suprotstave navodnoj, neobjašnjenoj prijetnji iz Irana zbog koje je Washington povukao diplomatsko osoblje iz Iraka. 

Sabotaže blizu obale UAE

AP prenosi da je Londonsko tržište pomorskog osiguranja jučer proglasilo zonom visokog rizika obalne vode Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Zaljeva, a poslije nedavnog napada na tankere u vodama UAE.
Agencija navodi slučaj četiri naftna tankera sa istaknutim zastavama Saudijske Arabije, UAE i Norveške koji su u nedjelju bili predmet navodnih "sabotaža" blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Perzijski zaljev je glavni avijacijski put između Istoka i Zapada.
Međunarodni aerodrom u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najprometniji je na svijetu što se tiče međunarodnih letova, a na njemu posluju i prijevoznici na dugim relacijama Etihad i Qatar Airways.