BIVŠI MAKEDONSKI PREMIJER U STRAHU OD NAJGOREG SCENARIJA

Bivši makedonski premijer i lider VMRO-DPMNE Ljubčo Georgievski smatra da su prijevremeni parlamentarni izbori veliki rizik, koji može "pokopati" sporazum s Grčkom, objavila je makedonska televizija Telma

"Želim vjerovati da je moguć preokret u parlamentu. Kada slušamo izjave Socijaldemokratskog saveza [Makedonije], čini se da je sve sređeno, a kada slušamo pres konferencije VMRO-DPMNE, djeluje da smo i dalje na samom početku", ukazuje Georgievski.

On smatra da novi izborni ciklus neće donijeti rješenje.

Prema njegovim riječima, novi izbori bi se svodili na pitanje ko je "za", a ko je "protiv" sporazuma s Grčkom, što bi bilo ponavljanje situacije s referendumom.

Pogrešna politika opozicije

"Socijaldemokrate moraju pokrenuti direktne razgovore s čelnicima VMRO-DPMNE, kako bi vidjeli šta, zapravo, opozicija želi", dodaje Georgievski.

Bivši makedonski premijer smatra da VMRO -PMNE vodi politiku u pogrešnom smjeru i pita funkcionere u toj stranci šta će uraditi po pitanju promjene ustavnog imena ukoliko na novim izborima pobijede.

"Trenutno Makedonija se nalazi u sredini sudara između Zapada i Istoka, koji je najizraženiji nakon Hladnog rata. U tom sudaru ili ćemo sjediti za stolom i rješavati probleme, ili ćemo biti na stolu i biti dio problema", zaključuje Georgievski.

(SB / Agencije)