MIP Kosova traži hitno oslobađanje

Ministarstvo inostranih poslova Kosova je pozvalo Srbiju da hitno oslobodi jednog državljanina Kosova koji je, kako je navedeno, priveden po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Srbije za ratne zločine.

U saopštenju MIP-a Kosova se ističe da je Kosovo zvanično dobilo informacije da je jedna osoba, čiji se identitet u saopštenju ne spominje, zadržana i da je po nalogu Specijalnog tužilaštva osumnjičena za izvršenje ratnih zločina.

"MIP ocjenjuje da ponašanje srpskih vlasti u odnosu na građane Republike Kosovo ostaje slično politikama (Slobodana) Miloševića i takvo djelovanje smatra kao 'lov na vještice' prema našim građanima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poručuje i da bi vlasti u Beogradu trebalo da se bave srpskim državljanima koji su učestvovali u ratnim zločinima, prije nego što se bave građanima Kosova i konstatuje "što nisu uspjeli da urade".

"To je najbolji dokaz da u Srbiji nema ni jednog znaka žaljenja, pokajanja niti izvinjenja prema građanima Republike Kosovo, kao što ga nije bilo ni prema građanima drugih zemalja u regionu", kaže se u saopštenju.

MIP Kosova poziva sjevernog susjeda da hitno zaustavi maltretiranje i sistematske gaženje ljudskih prava građana Kosova i istovremeno poziva EU, zemlje velike petorke i međunarodnu zajednicu da upozore susjednu državu zbog takvih ponašanja i zahtjevaju hitno oslobađanje državljanina Kosova.