Nova faza, intenziviranje, kompromis…

Iz Prištine i Beograda jučer dvije poruke od dva ambasadora. Britanski ambasador u Prištini, Ruairi O’Connell poručuje da snažno podržavaju napore Federice Mogherini u pružanju pomoći u dijalogu, a za rješavanje razlika Beograda i Prištine i izgradnji novog odnosa. Apeluje na sve političke aktere da urade "sve što je u njihovoj moći kako bi se Kosovo ozbiljno angažovalo u novoj fazi dijaloga". Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da dođu do kompromisa. Ova godina je ključna, poručuje američki ambasador u Beogradu, Kyle Scott.

"Skoro dvije decenije nakon konflikta, Kosovo i Srbiju i dalje sputava nepostojanje normalnog odnosa između ove dvije zemlje. Snažno podržavamo napore visoke predstavnice Mogherini u pružanju pomoći Kosovu i Srbiji u rješavanju njihovih razlika i izgradnji novog i boljeg odnosa. Potvrđeno je da ovi napori ulaze u novu fazu. Kosovo treba da uspostavi strukture za uključivanje u ovaj proces, kako bi bilo koji ishod mogao da se sprovede i uživa povjerenje građana na Kosovu. Apelujemo na sve političke aktere da urade sve što je u njihovoj moći kako bi se Kosovo ozbiljno angažovalo u novoj fazi dijaloga", naveo je O’Connell na Facebooku.

Iz Beograda Tanjug prenosi izjavu Kylea Scotta:

"Kako razumijem, dijalog ide u intenzivniju fazu. Prošli sastanak u Briselu je bio dosta pozitivan. Mi hoćemo da ohrabrimo sve strane – Beograd i Prištinu – da dođu do kompromisa. Neće biti dogovora bez kompromisa. Što se tiče onoga šta će Srbija dobiti, ili ono što će Kosovo dobiti, to je u stvari dio kompromisa, dio dijaloga. Mi samo hoćemo da ohrabrimo obje strane, da ubrzaju svoju koncentraciju, da razmišljaju, budu otvoreni svakom prijedlogu. I kada dođe do dogovora između Srbije i Kosova, mi ćemo da budemo spremni da vjerovatno gledamo pozitivno na bilo koji dogovor koji je za obje strane prihvatljiv."

"Mi vidimo ovu godinu kao ključnu godinu za rješavanje ovih pitanja, posebno ako hoćemo da vidimo napredak kada su u pitanju integracije u EU. Treba ići malo brže i treba doći do nekog kompromisa, jer je to u stvari jedan od uslova već dogovoren sa Srbijom da treba da bude pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom", dodao je on.