Priznaće nezavisnost!?

Britanski list špekulira da će srbijanski predsjednik prihvatiti nezavisnost samo ako Srbija dobije nešto konkretno zauzvrat.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vjeruje u mogućnost normalizacije odnosa s Kosovom, odnosno potpisivanja sporazuma u narednih šest mjeseci do godinu dana, te izražava spremnost za razgovor o svakom pitanju koje bi podrazumijevalo kompromisno rješenje.

"Spremni smo da razgovaramo o svakom pojedinačnom pitanju, spremni smo da razmotrimo svaki pojedinačni predlog koji bi značio kompromisno rešenje", rekao je on za britanski Guardian i dodao da je to pod uslovom da se Srbiji ponudi nešto zauzvrat.

List špekulira da će Vučić "prihvatiti nezavisnost samo ako Srbija dobije nešto konkretno zauzvrat".

U Briselu se, piše list, nadaju da bi mogao biti postignut dogovor koji bi doveo do toga da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ako ga i formalno ne prizna, te da bi to otvorilo put za Kosovo da zauzme mjesto u Ujdinjenim narodina, a za obje nacije da počnu put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Paket benefita za Srbiju

Vučić se, kako se navodi, zalaže za te nade, ali zauzvrat želi paket benefita za Srbiju.

On je već uključen u redovni dijalog s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem pod pokroviteljstvom EU-a u Briselu, kojim se pokušava primjena odredbi privremenog sporazuma potpisanog prije pet godina.

List, također, prenosi da je Thaci za Guardian prošle sedmice rekao da očekuje da sveobuhvatni sporazum bude postignut ove godine.

Guardian piše da je Vučić prethodnih mjeseci bio angažiran na brojnim sastancima sa zapadnim liderima, pokušavajući ih ubijediti da ponude kompromisno rješenje, koje bi donijelo konkretne benefite Srbiji, a ne jednostavno pristajanje na činjenice na terenu.

"Pritisnut sam na dnevnoj bazi. Da vam iskreno kažem, uglavnom se radi o Kosovu. Sve ostalo su sitnice", rekao je Vučić i dodao da je u protekle četiri godine najmanje 400 dana posvetio Kosovu.

"To vam oduzima energiju, a ljudi to ne vide, ne razumeju", dodao je on.

Kao znak da još uvijek pažljivo balansira između prošlosti i sadašnjosti, Guardian navodi da je Vučić odbio kazati da li će se prema lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, svom bivšem političkom mentoru, odnositi kao ratnom zločincu, pošto ga je sud u Hagu punopravno proglasio ratnim zločincem i preinačio oslobađajuću presudu za podsticanje na zločine tokom 90-tih godina.

Apetit za vlast

On je, međutim, rekao da žali zbog mnogih od svojih ranijih nacionalističkih izliva.

"Znate li nekog na celom svetu ko nije grešnik? Ja takvog još nisam sreo. Razlika je što ja priznajem to i što sam bio potpuno iskren sa svojim narodom", rekao je Vučić.

"Vučić ima tek 48 godina", konstatira list i dodaje da mnogi kažu da bi s "njegovim apetitom za vlast" i osjećajem za historijsku misiju mogao planirati da ostane dugo, vjerovatno po uzoru na višegodišnju vladavinu Mila Ðukanovića u susjednoj Crnoj Gori.

"Mogu da garantujem da se to neće desiti", rekao je Vučić i dodao da se "najverovatnije neće" kandidirati za predsjednika ponovo 2022. godine.

"Nemam tu vrstu energije", zaključio je Vučić.

Izvor: Al Jazeera Balkans/Agencije